Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Την "βάψαμε": Τρομερή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Δείτε και θα καταλάβετε!

24 Σεπτεμβρίου 2018 16:02
Την

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι τιμές αναμένονται εφέτος αυξημένες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής «Ο άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής.

Όπως επισημαίνει, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να είναι πολύ αυξημένη από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει η περίοδος διανομής. «Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως τυχόν διεθνής αστάθεια, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον κατά 16%-17%, και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ/λίτρο στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας, δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους» αναφέρει.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Επισημαίνουμε ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτη ανακοίνωση του Alpha για την Ελένη Μενεγάκη!

Επίσης, τονίζει ο κ. Κιουρτζής, επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του συστήματος «Ήφαιστος», το οποίο -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων για απλά τυπογραφικά λάθη, αφού ο έλεγχος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται έτσι και αλλιώς μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που διαθέτουν τα πρατήρια.

Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα περισσότερο από 2%, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αρνήθηκε να ανακοινώσει μία άμεση αύξηση της παραγωγής του, παρά την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανήλθε στα 80,94 δολάρια το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2014, σημειώνοντας κέρδη 2,14 δολάρια ή 2,7%, πριν υποχωρήσει στα 80,65 δολάρια στις 12.15 (ώρα Ελλάδας). Η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραφε άνοδο 1,50 δολαρίων, στα 72,28 δολάρια το βαρέλι.

Η ηγέτις του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, και ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός σύμμαχός της εκτός του Οργανισμού, η Ρωσία, απέκλεισαν χθες οποιαδήποτε άμεση επιπλέον αύξηση της παραγωγής, απορρίπτοντας ουσιαστικά την έκκληση του Τραμπ για ανάληψη δράσης αποθέρμανσης της αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανσέληνος στον Κριό: Πως θα επηρεάσει τα 12 ζώδια σύμφωνα με την Άση Μπήλιου!

«Δεν επηρεάζω τις τιμές» δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ - Φαλίχ σε δημοσιογράφους, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας χωρών του ΟΠΕΚ και εκτός αυτού συγκεντρώθηκαν στο Αλγέρι για τη σύνοδό τους, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς σύσταση για οποιαδήποτε πρόσθετη ενίσχυση της παραγωγής.

Ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ «πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!». Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΠΕΚ δεν αντέδρασε θετικά στα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου.

Οι εταιρείες εμπορίας πρώτων υλών Trafigura και Mercuria ανέφεραν σήμερα ότι η τιμή του μπρεντ μπορεί να αυξηθεί στα 90 δολάρια το βαρέλι έως τα Χριστούγεννα και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019, καθώς οι αγορές θα γίνουν πιο σφιχτές μετά την πλήρη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν τον Νοέμβριο. Η JP Morgan σημείωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε μία μείωση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η Mercuria προειδοποίησε ότι έως και 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μπορεί να χαθούν από την αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bake off Greece: Κλαίνε ή γελάνε στον Alpha με την τηλεθέαση της πρεμιέρας;

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συζητούν για μία αύξηση της παραγωγής, ώστε να αντιμετωπισθεί η πτώση της προσφοράς από το Ιράν, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Μία πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων στον ΟΠΕΚ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι ο Οργανισμός κι άλλοι παραγωγοί συζητούν για το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share