Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020

Ποια ήταν η Αγία Παρασκευή που τιμά η εκκλησία κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου

Οσιομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας

26 Ιουλίου 2018 10:02
Ποια ήταν η Αγία Παρασκευή που τιμά η εκκλησία κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου

Οσιομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Η Παρασκευή έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Οι γονείς της ονομάζονταν Αγάθων και Πολιτεία και ήταν χριστιανοί. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και ανατράφηκε χριστιανοπρεπώς.

Μετά το θάνατο τον γονέων της μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς κι έγινε μοναχή. Συνελήφθη επί αυτοκράτορος Αντωνίνου Πίου (138-161), επειδή διέτρεχε τη Ρώμη και τα γύρω χωριά, κηρύττοντας το λόγο του Θεού. Βασανίστηκε άγρια για να αποκηρύξει την πίστη της και όταν το αρνήθηκε, αποκεφαλίστηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη - σοκ από τον ιδιοκτήτη του μοιραίου οικοπέδου: "Υπήρχε πρόσβαση στην θάλασσα αλλά δεν την είδαν οι 25"!

Η λαϊκή παράδοση θεωρεί ότι η Αγία Παρασκευή θεραπεύει τις οφθαλμικές νόσους, γι’ αυτό έχει ανακηρυχθεί από τους οπτικούς ως προστάτιδα Αγία του επαγγελματικού τους κλάδου. Παλαιότερα πιστευόταν ότι αποτρέπει την πανώλη και τη χολέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαδώστε το: Παραμένει τεράστια η ανάγκη για αίμα για τους πυρόπληκτους!

Απολυτίκιο
Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθληφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share