Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιατί την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι ενώ είναι... αρτύσιμο φαγητό;

Αποκλείεται να το γνωρίζατε!

1 Απριλίου 2018 10:21
Γιατί την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι ενώ είναι... αρτύσιμο φαγητό;

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζεται με λαμπρότητα η πανηγυρική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Την ημέρα αυτή τρώμε παραδοσιακά ψάρι. Ας δούμε το γιατί…

Η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται από την Εκκλησία ως η αρχή των Αγίων Παθών. Αρχικά, η κατάλυση του ψαριού την ημέρα αυτή είχε θεωρηθεί ασυμβίβαστη με την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης αυστηρότατης νηστείας.

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν πρέπει να καταναλώνεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι επειδή θεωρείται Δεσποτική Εορτή. Για τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι δε χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών: «Μετά από αυτές», δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων, «να τηρείται η νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρουμένη την Παρασκευή. Μετά από αυτές, αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ’ αυτήν όλοι με φόβο…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριακή των Βαΐων: Έθιμα από όλη την Ελλάδα!

Είναι ενδεικτικοί οι όροι «αφού σταματήσετε τη νηστεία» και «να αρχίζετε», που δείχνουν ότι μία νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας – άρα η εορτή της Κυριακής των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες.

Επιπλέον, ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της ημέρας αυτής οδήγησε στην καθιέρωση να τρώμε ψάρι, πριν εισέλθουμε στην αυστηρότατη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Έτσι και το παλιό παιδικό τραγούδι έλεγε:

Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό
κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!

Πηγή: orthodoxplanet.com

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share