Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εσείς το γνωρίζετε; - Τι είναι και που γιορτάζεται η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου;

17 Μαρτίου 2018 14:07
Εσείς το γνωρίζετε; - Τι είναι και που γιορτάζεται η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου;

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή αλλιώς St. Patrick’s Day είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17η Μαρτίου, την επέτειο του θανάτου, κατά την παράδοση, του Αγίου Πατρικίου.

Την ημέρα αυτή ο κόσμος ντύνεται στα πράσινα, γιορτάζοντας όπως οι Ιρλανδοί την μεγάλη γιορτή, με παρελάσεις, παραδοσιακά πιάτα, ουίσκι, μουσική και χορό στα bars και τους δρόμους της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Στην υγειά μας ρε παιδιά": Οι σημερινοί καλεσμένοι που θα απογειώσει την τηλεθέαση!

Παρόλα αυτά η ιστορία της ημέρας αυτής, εκτός από τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την ιστορία ο Άγιος Πατρίκιος είναι ο σημαντικότερος προστάτης της Ιρλανδίας. Η γιορτή ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα. Tηρείται από την Καθολική, την Αγγλικανική, την Ανατολική Ορθόδοξη και την Λουθηρανική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πατρίκιος και Πατρικία.

Κατά την ημέρα αυτή ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ιρλανδία για αυτόν τον λόγο ο κόσμος γιορτάζει σε pubs και μαγαζιά με παρελάσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που καλούνται céilithe.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Αποκλειστικό! Αυτό είναι το κρυφό ζευγάρι του Survivor 2! Η ένταση και το παρασκήνιο που δεν δείχνουν οι κάμερες!

Το σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι το πράσινο τριφύλλι. Ο θρύλος λέει ότι χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει στο βασιλιά την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Με την πάροδο του χρόνου το τριφύλλι (shamrock) έγινε το ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία, παρά μόνο στους ζωολογικούς κήπους.

H ημέρα αυτή εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική.

Πηγή: altsantiri.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share