Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα - ανάσα: Ποιοι θα πάρετε από 600 ευρώ περίπου στις 29 Μαρτίου;

16 Μαρτίου 2018 10:25
Επίδομα - ανάσα: Ποιοι θα πάρετε από 600 ευρώ περίπου στις 29 Μαρτίου;

Επίδομα παιδιού: Σε 740.000 πληρώνεται η α΄ δόση. Πότε αναμένεται η πληρωμή. Στις 29 Μαρτίου, επιδιώκει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) να καταβάλλει την πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού.

Αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, τότε λόγω του Πάσχα των Καθολικών, η πρώτη δόση θα καταβληθεί οπωσδήποτε στις 3 Απριλίου.

Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από τον ίδιο το διοικητή του ΟΠΕΚΑ, Στέλιο Πλιάκη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η πρώτη δόση θα χορηγηθεί σε περίπου 740.000 δικαιούχους. Ο στόχος του ΟΠΕΚΑ πάντως παραμένει να μπορούν οι δόσεις του επιδόματος παιδιού να καταβάλλονται κάθε δύο μήνες, σε προκαθορισμένη ημερομηνία, έως τις 25, το αργότερο.

Το μεγάλο «στοίχημα» του Οργανισμού, δεν είναι τόσο η ομαλοποίηση στη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, όσο η επιτυχημένη πορεία στο πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπηρία. Ήδη από τις 5 Μαρτίου που ξεκίνησε η διαδικασία έχουν υποβληθεί οι πρώτες 60 αιτήσεις, με την πορεία να κρίνεται έως τώρα θετική.

Ο κ. Πλιάκης αναφέρεται με λεπτομέρειες στη διαδικασία που ακολουθείται και πώς σταδιακά θα καταφέρει ο ΟΠΕΚΑ να πάρει τα ηνία της χορήγησης του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων. Πάντως ξεκαθαρίζει και πάλι ότι καμία μείωση τις παροχές, δεν πρόκειται να συμβεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγνώριστη η Νατάσα Καλογρίδη 23 χρόνια πριν! Η φωτογραφία που πάγωσε την Τσιμτσιλή!

Η συνέντευξη του κ. Πλιάκη στα dikaiologitika.gr έχει ως εξής:

– Πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, στην καταβολή της πρώτης δόσης;

Πιστεύουμε ότι θα πληρωθούν περί τους 740.000. Πληρώνουμε με βάση την τελευταία πληρωμή που ήταν 750.000. Από αυτούς αφαιρέθηκαν περί τις 30.000 που έχουν αλλαγή, δηλαδή μεγαλώσανε τα παιδιά τους ή έμειναν έξω λόγω αλλαγών στα εισοδηματικά όρια. Στους 720.000 που βρίσκονται εντός θα προσθέσουμε περιπτώσεις που έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που έληγε το περσινό Α21, τις ελέγξαμε και θα τις βάλουμε και αυτές στην καταβολή. Άρα θα πληρώσουμε περί τους 740.000 δικαιούχους.

– Η ημερομηνία καταβολής ποια θα είναι;
Κάνουμε προσπάθεια να καταφέρουμε να προλάβουμε το όριο της 29ης Μαρτίου, αλλά είναι αβέβαιο, οφείλω να το επισημάνω από τώρα. Ο στόχος είναι η 29η Μαρτίου. Δύσκολα θα τον πετύχουμε, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε τότε σίγουρα θα πληρώσουμε 3 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά το Πάσχα των Καθολικών, που είναι την 1η Απριλίου. Το σύστημα Δίας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές μία με δύο ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, όπως επίσης και την επόμενη μέρα. Άρα μας περιορίζει κάπως.

– Εκτός από την πρώτη καταβολή, ισχύει ο στόχος που έχετε θέσει, ώστε να χορηγείτε το επίδομα παιδιού το αργότερο έως της 25 του μήνα;

Ελπίζουμε σύντομα να το πετύχουμε. Μπορεί στην πρώτη καταβολή να μην το πετύχουμε, ίσως ούτε και στη δεύτερη δόση που προγραμματίζεται για της 25 Μαϊου, μιας και δεν θα έχει ξεκινήσει καλά – καλά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, η καινούργια πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, προς το τέλος Απριλίου. Άρα οι μέρες θα είναι σχετικά λίγες, ίσως χρειαστεί να πάρουμε μια μικρή παράταση. Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα 25η κάθε διμήνου θα εφαρμοστεί.

– Από αυτούς τους 740.000 δικαιούχους που είπατε ότι θα έχετε στην πρώτη καταβολή, τι εικόνα έχετε σχηματίσει αναφορικά με το ποσό που θα λάβουν;
Ισχύουν αυτά που είχαμε πει. Το 92% θα έχει από μικρή έως πολύ μεγάλη αύξηση που μπορεί να φτάσει έως και το 110%. Επίσης, ένα 8% θα έχει μειώσεις από μικρές έως λίγο μεγαλύτερες. Τις οποίες μειώσεις η κυρία υπουργός, η κυρία Φωτίου, έχει δεσμευτεί ότι θα τις καλύψει και εργάζεται το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση.

– Ο ΟΠΕΚΑ θα πάρει κάποιες σχετικές πρωτοβουλίες;
Η κυρία υπουργός έχει ήδη εξαγγείλει ότι το 2018 είναι το έτος του παιδιού. Θα υπάρξει μια σειρά μέτρων που έχουν σχέση με τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα, Εμείς θα παρέμβουμε μέσω της Αγροτικής Εστίας και θα πάμε 1.000 παιδιά αγροτών σε κατασκήνωση. Αυτό δεν ίσχυε πριν. Επίσης, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, περίπου 1.000 θέσεις παιδικών σταθμών, να τις εντάξουμε στο πρόγραμμα συμπληρωματικά των άλλων θέσεων που προωθεί το υπουργείο. Επίσης, θα αυξήσουμε την παροχή των βιβλίων για τα παιδιά, από 20 ευρώ που δίναμε για κάθε παιδί, θα το αυξήσουμε στα 30 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Ο Δρυμωνάκος έφυγε και το Twitter τον αποθεώνει: "Θυμάστε τα νούμερα της Κουρούτας; Χειρότερα να περιμένετε!"

– Σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπηρία, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει μετά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του;
Η εικόνα είναι ότι ήδη έχουμε πάρει τις πρώτες 60 αιτήσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μόλις στις 5 του μηνός. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κέντρα κοινότητος ή οι δικαιούχοι μπορούν να έρχονται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΑ στην οδό Πατησίων. Γενικότερα, από τις ερωτήσεις που μας υποβάλλουν οι πολίτες διαπιστώνουμε ότι το πρόγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό σε όλους. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν κοινό που έχει περάσει παλιότερα από ΚΕΠΑ, έχει λήξει η προηγούμενη πιστοποίηση και ενδιαφέρεται για καινούργια. Αυτοί δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Εμείς απευθυνόμαστε μόνο σε νέες αιτήσεις που προέρχονται από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

– Περιγράψτε μας τη διαδικασία λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος;
Η διαδικασία έχει ως εξής: αυτός που έχει κάνει την αίτηση θα μπορεί να επιλέξει τον γιατρό που θα του συντάξει την γνωμοδότηση. Θα μπορεί να είναι γιατρός πιστοποιημένος στο σύστημα συνταγογράφησης, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός γιατρός. Συντάσσεται ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, και συμπληρώνεται με ότι άλλες εξετάσεις χρειαστεί. Αν τα ιατρικά κέντρα στα οποία απευθύνεται ο ασθενής έχουν σύστημα διασύνδεσης, τότε μπορούν να έρθουν ηλεκτρονικά οι εξετάσεις στον Οργανισμό. Στη συνέχεια κλείνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος το ραντεβού. Οι εξετάσεις στα ΚΕΠΑ θα ξεκινήσουν την εβδομάδα από τις 26 Μαρτίου και μετά.

– Τι απαντάτε σε όσους κατηγόρησαν τον ΟΠΕΚΑ ότι ετοιμάζει μείωση των προνοιακών επιδομάτων;
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, καμία παροχή δεν θα μειωθεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την κρίση στα ΚΕΠΑ. Υπάρχει και η νομοθεσία που προβλέπει ανάλογα με την πάθηση, ποιο επίδομα θα λάβει ο δικαιούχος. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα σε αυτό. Πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι θα ισχύει για κάποιο διάστημα και το παλιό σύστημα. Άρα οι δήμοι εξακολουθούν να πληρώνουν για τα επιδόματα.

– Πότε εκτιμάτε ότι ο ΟΠΕΚΑ θα είναι έτοιμος να αναλάβει το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων;
Δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Αυτό είναι εκτίμηση όμως. Έχουν δοθεί ήδη οι πιστώσεις στους δήμους γι’ αυτά τα θέματα και δεύτερον οι εκκρεμότητες είναι τόσες που δεν πιστεύω ότι θα προλάβει το σύστημα είτε των δήμων είτε των ΚΕΠΑ να ξεμπλέξει νωρίτερα. Το ιδανικό σενάριο είναι από 1ης Ιανουαρίου της νέας χρονιάς και μετά να τα πληρώνουμε όλα αυτά εμείς. Φαντάζομαι ότι θα απεικονιστεί και στον προϋπολογισμό του ΟΠΕΚΑ του νέου έτους.

– Ο ΟΠΕΚΑ είναι το μεγάλο στοίχημα του διοικητή;
Δεν το συζητάω. Είναι προφανές αυτό ότι είναι το μεγάλο στοίχημα του διοικητή. Και το σλόγκαν είναι αυτό που λέμε: Αλληλεγγύη στην πράξη. Το ΟΠΕΚΑ πήρε δύο γράμματα ακόμα, το «Κ» και το «Α», ακριβώς γιατί θέλαμε να δώσουμε και τη διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share