Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ αποκαλώντας τους στρατιώτες της “τρομοκράτες”

8 Φεβρουαρίου 2018 17:32
Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ αποκαλώντας τους στρατιώτες της “τρομοκράτες”

Προ δεκαημέρου η Τουρκία κάλεσε ηρωικά τις αμερικανικές δυνάμεις να εκκενώσουν τις βάσεις τους στο Μανμπίτζ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν, όπως ήταν προβλέψιμο και την περασμένη Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν, απορρίπτοντας τις συστάσεις της Άγκυρας και ριψοκινδυνεύοντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Μια βδομάδα μετά, σε κλιμάκωση των διαξιφισμών μεταξύ των δύο πλευρών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποίησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που συμπολεμούν με Κούρδους πολιτοφύλακες, με την ίδια στρατιωτική στολή, ότι μπορεί να γίνουν στόχοι του τουρκικού στρατού, λόγω αδυναμίας του να τους ξεχωρίσει στην έξαψη της μάχης. Δήλωσε, δηλαδή, στην ουσία ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Βόρειο Συρία είναι πλέον θεμιτοί στόχοι ατην συνεχιζόμενη φονική σύρραξη.

Μιλώντας την Κυριακή στο CNN Turk, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ είπε «εάν Αμερικανοί στρατιωτικοί φορούν «ρούχα τρομοκρατών» του κουρδικούYPG, που επιτίθενται στον τουρκικό στρατό «αποκλείεται να κάνουμε διάκριση, στο σημείο που φθάσαμε»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Νέα αλλαγή ώρας στο ριάλιτι του ΣΚΑΙ! Έξαλλος ο Ατσούν αποφάσισε να...

Η ξεκάθαρη προειδοποίηση έρχεται σε στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν νέες προωθήσεις στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους επαρχία του Αφρίν, σε εφαρμογή της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Η ΄Αγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί προηγουμένως λέγοντας ότι η συστράτευση Αμερικανών στρατιωτικών με «Κούρδους τρομοκράτες» είναι κατάσταση απαράδεκτη για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μποζντάγκ υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε άτομο που φέρει όπλα και πολεμά δίπλα στους Κούρδους «γίνεται στόχος μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί την σύγκρουση. Η Άγκυρα-είπε- έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να αποσυρθούν μακριά από το πεδίο δράσης των Τούρκων και δεν πρέπει να βοηθούν τους Κούρδους συμμάχους τους.

«Λέμε καθαρά –είπε- ότι δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ». «Και είμαι βέβαιος ότι ούτε και αυτοί δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό. Αλλά επίσης ξεκαθάρισε πως μια αντιπαράθεση μοιάζει αναπόφευκτη, εάν οι δυο πλευρές συνεχίσουν στην ίδια πορεία.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share