Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πως να προστατευτείτε από την καρκινογόνο ακτινοβολία που εκπέμπουν κινητά, wiFi, οικιακές συσκευές. Απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

1 Φεβρουαρίου 2018 14:30
Πως να προστατευτείτε από την καρκινογόνο ακτινοβολία που εκπέμπουν κινητά, wiFi, οικιακές συσκευές. Απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

Μήπως κινδυνεύουμε από το WiFi, ή τον φούρνο μικροκυμάτων;

Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί όγκο στον εγκέφαλο; Συχνές ερωτήσεις που μας απασχολούν, όλο και πιο συχνά πλέον, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μπορούν απλές καθημερινές συνήθειες, συσκευές που χρησιμοποιούμε όλοι, να αποδειχτούν απειλιτικές για τη ζωή μας στο μέλλον;


Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι μη ιοντίζουσα και έτσι δεν μπορεί να διασπάσει το γενετικό υλικό και να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα. Επιπλέον, η συνολική ισχύς της είναι σχετικά μικρή.

Παρότι γίνονται εκτενείς έρευνες για τις τυχόν επιδράσεις των κινητών στην υγεία, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η έκθεση σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη νόσο. Ούτε η ακτινοβολία των συστημάτων ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) ούτε αυτή από τους πυλώνες της ΔΕΗ έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένες βιολογικές βλάβες.

Εξαίρεση αποτελούν τα καλώδια υπερυψηλής τάσης, για τα οποία υπάρχει εδώ και χρόνια σχετική προστατευτική νομοθεσία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασύλληπτη τραγωδία: Σκοτώθηκε σε τροχαίο πασίγνωστος μπασκετμπολίστας! Νεκρή και η γυναίκα του
Οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ακτινοβολία;

Η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται για την κατασκευή των φούρνων μικροκυμάτων είναι τέτοια ώστε οι διαρροές της ακτινοβολίας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή έχουν εξαλειφθεί. Ακτινοβολία ωστόσο μπορεί πάντοτε να ξεφύγει από ελαττωματικές πόρτες, ακόμη και από το προστατευτικό τζάμι των συσκευών.

Για αυτό θα πρέπει ο φούρνος μικροκυμάτων να είναι αναγνωρισμένου κατασκευαστή και να μην στεκόμαστε κοντά όταν αυτός λειτουργεί. Αν υπάρχει υποψία ότι η πόρτα δεν κλείνει καλά, τότε δεν χρησιμοποιούμε τον φούρνο.



Η ακτινοβολία από τους ανιχνευτές των αεροδρομίων είναι επικίνδυνη;

Οι ολόσωμοι ανιχνευτές των αεροδρομίων εκπέμπουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και μάλιστα χαμηλής έντασης. Η κοσμική ακτινοβολία στην οποία θα εκτεθεί ο ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι πολύ περισσότερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Tι είδαμε χτες; Η ειρωνεία του Τανιμανίδη στην Σπυροπούλου, ο τσακωμός στους Μαχητές και τα δάκρυα της Ελένης Χατζίδου! Ποιος αποχώρησε; (video)

Είδη ακτινοβολίας

* Φυσική ακτινοβολία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, η κοσμική ακτινοβολία από τα άστρα, η ακτινοβολία από την Γη, η ακτινοβολία των τροφίμων κ.λ.π. Εξαιτίας του φυσικού ραδιενεργού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, λαμβάνουμε κάθε δύο ημέρες δόση ακτινοβολίας τέτοια, που είναι σαν να έχουμε κάνει μία ακτινογραφία θώρακος!

* Τεχνητή ακτινοβολία. Είναι αυτή που προέρχεται από τα κινητά, τις κεραίες, τους φούρνους μικροκυμάτων, τα ασύρματα δίκτυα, τα δίκτυα μεταφοράς, διανομής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, τα ραντάρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ιατρικές συσκευές που εκπέμπουν ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Συμβουλές προστασίας

* Να ζητάτε προστατευτικά («μπροστέλα») όταν κάνετε ακτινογραφίες (όχι στην κοιλιά), για την προστασία των γεννητικών οργάνων.

* Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για την ιατρική ακτινοβολία, ρωτήστε τον ακτινοφυσικό του νοσοκομείου ή του διαγνωστικού κέντρου όπου βρίσκεστε.

* Να μιλάτε με Bluetooth ή ακουστικά στο κινητό, διότι όσο πιο μακριά βρίσκονται από το σώμα, τόσο μειώνεται η ακτινοβολία που λαμβάνει ο χρήστης.

* Να μην δίνετε το κινητό στα μικρά παιδιά για να «παίξουν»

* Μην στέκεστε δίπλα στον φούρνο μικροκυμάτων όσο λειτουργεί

* Μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων, αν έχετε αμφιβολίες για το πόσο καλά κλείνει η πόρτα του

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share