Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σας φαίνονται πολλά τα 4 λεπτά που κοστίζει η σακούλα στα σούπερ μάρκετ; Θα μείνετε άφωνοι μόλις μάθετε πόσο θα στοιχίζει του χρόνου!

5 Ιανουαρίου 2018 09:24
Σας φαίνονται πολλά τα 4 λεπτά που κοστίζει η σακούλα στα σούπερ μάρκετ; Θα μείνετε άφωνοι μόλις μάθετε πόσο θα στοιχίζει του χρόνου!

Αλαλούμ έχει προκληθεί τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του «πράσινου τέλους» στις πλαστικές σακούλες.

Οι καταναλωτές, από την περασμένη Δευτέρα, σε όποιο κατάστημα και αν μπουν, μόλις φθάσουν στο ταμείο καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «σακούλα θέλετε;». Ακολουθεί η εξήγηση «χρεώνεται 4 λεπτά».

Ακόμη και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παρά την προετοιμασία που υποτίθεται ότι είχε γίνει αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή του μέτρου και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οριστικό: Εκτός ΑΝΤ1 ο Γιώργος Λιάγκας! Τέλος το Late Night!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας ουρών λόγω χρέωσης της σακούλας είναι τα σούπερ μάρκετ. Και αυτό γιατί, όπως τουλάχιστον συμβαίνει σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, μόλις φθάνει κανείς στο ταμείο καλείται να απαντήσει στην ερώτηση «εάν και πόσες σακούλες θα χρειαστεί», οπότε και απαιτείται ο ανάλογος χρόνος για να κάνει καθένας τον υπολογισμό του, να τις ζητήσει, να γίνει η χρέωσή τους και ακολούθως, πριν ξεκινήσει η υπάλληλος να περνά τα πράγματα με μαρκαδόρο να σβήσει σε μια μια τις σακούλες τα barcodes.

Ολα αυτά μέχρι και οι καταναλωτές να συνηθίσουν τη νέα αυτή πραγματικότητα και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν περιστάσεις που η χρήση πλαστικής σακούλας δεν μπορεί να αποφευχθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξελίξεις για τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη! Τα αποτελέσματα της μαγνητικής και η επόμενη κίνηση των γιατρών...

Ευκολότερη μοιάζει η κατάσταση στα μικρότερα καταστήματα που συνήθως οι καταναλωτές δεν φεύγουν με περισσότερες από μια σακούλες. Αφενός γιατί και σε περίπτωση που αγοραστεί σακούλα, εφόσον είναι μια, η διαδικασία θα είναι σύντομη, αφετέρου γιατί όπως φαίνεται από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου όσοι φθάνουν στο ταμείο με λίγα πράγματα, προτιμούν να τα παίρνουν στα χέρια τους.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι υπάρχουν πλαστικές σακούλες που δεν χρεώνονται, πρόκειται για βιοδιασπώμενες και για άλλες εξαιρετικά λεπτές (δείτε αναλυτικά εδώ). Επίσης δεν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες στα περίπτερα και στη λαϊκή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από το 2019 η χρέωση της πλαστικής σακούλας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, υπερδιπλάσια από τη σημερινή. Συγκεκριμένα κάθε πλαστική σακούλα θα χρεώνεται 9 λεπτά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share