Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το ελληνικό γιαούρτι γίνεται… καύσιμο για αεροπλάνα!

14 Δεκεμβρίου 2017 11:04
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το ελληνικό γιαούρτι γίνεται… καύσιμο για αεροπλάνα!

Βακτήρια για να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, σε μόρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιοκαύσιμακαι αντιβιοτικά για ζώα, χρησιμοποίησαν γερμανοί και αμερικανοί επιστήμονες.

Έτσι, αξιοποιούνται τα σάκχαρα, τα οξέα και τα λοιπά κατάλοιπα από τη διαδικασία παραγωγής του γιαουρτιού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής περιβάλλοντος και μικροβιολογίας Λαρς Αντζένεντ του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν στη Γερμανία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Joule».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Φταίει το κακό μάτι": Σοκάρει και προκαλεί ο ιδιοκτήτης του Λούκα Παρκ στο Αίγιο που λίγο έλειψε να σκοτώσει μια μητέρα και τα παιδιά της! (video)

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν το ελληνικό γιαούρτι για τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική αξία του. Όμως η παραγωγή του δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο υγρών αποβλήτων με τη μορφή τυρογάλακτος.

Όπως δήλωσε ο Αντζένεντ, «η τρέλα με το ελληνικό γιαούρτι άρχισε στις ΗΠΑ με τις εταιρείες Chobani και ΦΑΓΕ», αλλά παράλληλα παράγεται μια μεγάλη ποσότητα τυρογάλατος που πρέπει να απομακρυνθεί. Τα κατάλοιπα αυτά περιέχουν κυρίως λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση σοκ: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πασίγνωστος τραγουδιστής!

Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν αυτό το μείγμα σε πρώτη φάση σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πιο χρήσιμες ουσίες: καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ. Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται «πράσινα αντιμικροβιακά», τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο, με περαιτέρω επεξεργασία, είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share