Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ψύχρα: Τι καιρό θα κάνει τον Οκτώβριο; Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί!

3 Οκτωβρίου 2017 08:36
Ψύχρα: Τι καιρό θα κάνει τον Οκτώβριο; Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί!

Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα του φθινοπώρου και ήδη ο καιρός έχει ψυχράνει αρκετά, με τον Σάκη Αρναούτογλου, να μας προσφέρει και πάλι την ειδική μελέτη του για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη. Μια εκτίμηση βασισμένη στην αναλογική μέθοδο.

Αναλυτικά όσα έγραψε για τον καιρό του Οκτωβρίου, στη σελίδα του στο Facebook (κάντε Like εδώ) o Σάκης Αρναούτογλου:

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ OKTΩΒΡΙΟΥ 2017 ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ
HMEΡ/NIA ΕΚΔΟΣΗΣ 30/9/2017

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - τηλεθέαση: Το "τελείωσε" το Survivor με το... καλημέρα! Δεν φαντάζεστε τι νούμερα σημείωσε!

Φίλες και φίλοι σας παραθέτω το αποτέλεσμα της εργασίας μου πάνω στην ΠΙΘΑΝΗ εξέλιξη του καιρού για τον φετινό ΟΚΤΩΒΡΗ 2017 βάσει της αναλογικής μεθόδου η οποία αποτελεί ΕΚΤΙΜΗΣΗ και βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης ΝΑΟ, (των συσχετισμών δηλαδή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών), καθώς και τη σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια (αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων των ετών με Ελ Νίνιο) στην Ευρώπη προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα,την ΠΙΘΑΝΗ απόκλιση της θερμοκρασίας και ύψους βροχής από τα κανονικά για την συγκεκριμένη περίοδο επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας (30-90 ημερών) στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η θέση και οι δείκτες της παραπάνω ταλάντωσης παρέχονται ελεύθερα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. http://www.bom.gov.au/climate/mjo/
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η παρακάτω προσπάθεια δεν αποτελεί πρόγνωση όπως αυτή γίνεται με την βοήθεια των παγκόσμιων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης για τις επόμενες 5-7 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - Twitter: Πήραν "φωτιά" τα πληκτρολόγια! "Η Καλογρίδη πήγε στις Φιλιππίνες για να βρει..."

Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και καλό θα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Οι χάρτες με τίτλο "500mb Geopotential Height (m) Composite mean" αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της ισοβαρικής επιφάνειας των 500mb της συγκεκριμένης προγνωστικής περιόδου και αφορά κυρίως επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους!

Για τους υπόλοιπους φίλους πολύ πολύ γενικά: όσο πιο κιτρινοπορτοκαλί είναι τα χρώματα στους συγκεκριμένους χάρτες τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα για καλύτερο καιρό. Τα υπόλοιπα χρώματα δείχνουν γενικά άστατο και συχνά ψυχρό για την συγκεκριμένη προγνωστική περίοδο καιρό!

Στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο τμήμα της χώρα μας θα πρέπει να επηρεάζεται απο υψηλές γενικά πιέσεις στο μεγαλύτερο διάστημα του Οκτώβρη!

Οι χάρτες με τίτλο "Surface Air Temperature Composite Anomaly" Οι χάρτες αυτοί αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της απόκλισης της ΜΕΣΗΣ θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια και με απλά λόγια εκτός από το άσπρο χρώμα που υποδηλώνει κανονικές ή κοντά στο μέσο όρο θερμοκρασίες, τα μωβ χρώματα υποδηλώνουν πολύ χαμηλότερες, τα μπλε χαμηλότερες, τα πράσινα υψηλότερες και τα κιτρινοπορτοκαλί πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες για την εκάστοτε περίοδο εκτίμησης !

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη αναλογική μέθοδο κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτώβρη η θερμοκρασία σε μεγάλο τμήμα της χώρα και κυρίως στο δυτικό, κεντρικό και νότιο δεν αποκλείεται να είναι έως και 3 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο.

Οι χάρτες με τίτλο "Monthly Precipitation Composite Anomaly" αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της απόκλισης τoυ μέσου ύψους βροχής και με απλά λόγια εκτός από το άσπρο χρώμα που υποδηλώνει κανονικά ή κοντά στο μέσο όρο ύψη βροχής, τα μωβ χρώματα υποδηλώνουν πολύ υψηλότερα, τα μπλε υψηλότερα, τα πράσινα χαμηλότερα και τα κιτρινοπορτοκαλί πολύ χαμηλότερα από το μέσο ύψος βροχής για την εκάστοτε περίοδο εκτίμησης !

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη αναλογική μέθοδο κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτώβρη μεγαλύτερα από το ΜΕΣΟ όρο ύψη βροχής θα πρέπει να σημειωθούν κυρίως στο δυτικό, κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας και χαμηλότερα στο νότιο.–

Για ότι νεότερο κάντε κλικ στη σελίδα μου στο facebook εδώ:

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/

Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε τους σχετικούς χάρτες στην γκάλερι...

Και στο βίντεο την πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share