Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Μαύρη Παρασκευή" για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες! Τι θα συμβεί σήμερα;

29 Σεπτεμβρίου 2017 08:15

«Μαύρη Παρασκευή» των φόρων σήμερα με 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους να πηγαίνουν ταμείο για να καταθέσουν συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Το δημόσιο περιμένει να εισπράξει σήμερα 1,077 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,65 δισ. ευρώ που περιμένει να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα καταβάλουν 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη από τις πέντε δόσεις αναμένεται να είναι αυξημένη αφού παραδοσιακά, κατά την πρώτη δόση του βασικού φόρου, αποπληρώνονται τα εκκαθαριστικά που δεν υπερβαίνουν τα 20 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ζώδιο του Υδροχόου, η Αφροδίτη & ένα μυστήριο αύριο! by MagicF’Ariel..

Τα υπόλοιπα 1,23 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πληρωμή της δόσης της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα 2,57 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Η συνέχεια θα είναι το ίδιο δύσκολη
- Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (περίπου 530 εκατ. ευρώ) και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.
- Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,23 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.
Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα κριτήρια για το καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπομπές ρύπων και ο κυβισμός.
- Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Τσιμιτσέλης: Αυτή ήταν η πρώην σύντροφος του ηθοποιού πριν παντρευτεί την Βάσω Λασκαράκη! (photo)

- Το ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του πρώτου μήνα του 2018.
Η καθυστέρηση φέρνει προσαυξήσεις και κατασχέσεις
Η καθυστέρηση πληρωμής μια δόσης ή του συνόλου ενός βεβαιωθέντα άμεσου φόρου συνεπάγεται ετήσιο τόκο 8,75%, που σημαίνει ότι για κάθε μήνα οι δόσεις που δεν πληρώνονται προσαυξάνονται κατά 0,73%.
Εκτός αυτού, η καθυστέρηση πληρωμής δόσης ή συνολικού φόρου πάνω από τα 500 ευρώ ενεργοποιεί το κίνδυνο η ΑΑΔΕ να κινήσει την διαδικασία αναγκαστικών μέτρων που ξεκινά με την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού και φτάνει (ανάλογα με το ύψος του ποσού) ακόμη και σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου από τα 3,97 εκατομμύρια των φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία, περίπου οι μισοί (1,68 εκατομμύρια) κινδυνεύουν με λήψη αναγκαστικών μέτρων, αφού χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία. Μέχρι στιγμής. η ύστατη λύση της κατάσχεσης έχει εφαρμοστεί σε 971. 429 περιπτώσεις.
Μόνη λύση οι ρυθμίσεις
Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των φόρων στις τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και στις πέντε δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ η μόνη λύση είναι οι δύο πάγιες ρυθμίσεις των 12 έως 24 δόσεων.
Η πρώτη μπορεί να γίνει στην εφορία και αφορά την περίπτωση που ο φορολογούμενος βλέπει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να πληρώσει και ρυθμίζει την οφειλή του σε ένα διάστημα από 12 δόσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η δεύτερη 12μηνη ρύθμιση γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή αφού η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ή της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr).Πηγή: enikonomia.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share