Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να «κρατάμε» το φτέρνισμα! - Εσείς το γνωρίζατε;

26 Σεπτεμβρίου 2017 09:00
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να «κρατάμε» το φτέρνισμα! - Εσείς το γνωρίζατε;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ανακουφιστικά και ικανοποιητικά όσο ένα καλό φτέρνισμα. Εκτός από αυτό όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει το συγκρατείτε.

Έτσι, πολλοί προτιμούν να κλείνουν τη μύτη τους και να βγάζουν ένα υπόκωφο «ατς», από το να αφεθούν και να προκύψει ένα δυνατό, ξεγυρισμένο «αψψψτσού». Οι περισσότεροι το κάνουν για λόγους τακτ και διακριτικότητας, ειδικά όταν βρίσκονται σε χώρους μαζί με άλλα άτομα, όπως το εργασιακό περιβάλλον, ένα τραπέζι κ.α.

Κι ενώ δεν συνιστούμε να φτερνίζεστε μπροστά ή πολύ κοντά σε κάποιον άλλον, σίγουρα είναι προτιμότερο να αφήνετε ελεύθερο το φτέρνισμά σας και όχι να το «καταπιέζετε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος: Πέθανε πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός!

Λένε ότι το φτέρνισμα είναι μια «επανεκκίνηση» της μύτης. Όταν γίνει κανονικά, επαναφέρει τις κατάλληλες συνθήκες στις ρινικές διόδους ώστε να μπορούν να παγιδεύουν τα παθογόνα σωματίδια που εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή και να εμποδίσουν την είσοδό τους στον οργανισμό.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να το αφήνετε να γίνεται ελεύθερα;

Σύμφωνα με τη Dρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, «Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Αν το φτέρνισμα συγκρατηθεί, κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, τότε όλος αυτός ο πεπιεσμένος αέρας ωθείται πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εικόνες "βιβλικής" καταστροφής στην Σαμοθράκη: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκλεισμένοι δρόμοι! (videos)

Αν και ο κίνδυνος απώλειας ακοής ή μόνιμου τραύματος είναι χαμηλός, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου ή αλλες βλάβες όπως σπασμένα αγγεία μέσα στα μάτια, αποδυνάμωση αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο ή προβλήματα στο διάφραγμα.

Φτερνιστείτε λοιπόν! Αλλά χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: bovary.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share