Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θα χάσετε το μυαλό σας: Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία!

8 Σεπτεμβρίου 2017 16:54
Θα χάσετε το μυαλό σας: Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία!

Όχι ένα, αλλά 10 πολύ μεγάλα project προετοιμάζονται για την δεκαετία 2020-2030. Πρόκειται για έργα που θα δούμε να ωριμάζουν και να δημοπρατούνται από τον επόμενο χρόνο και η κατασκευή του θα ξεκινήσει από το 2020 και μετά. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Νέα Γραμμή 4 που (ίσως) ξεκινήσει το 2019 αλλά και η Ανάπλαση Ελληνικού έργα που θα μας απασχολήσουν μάλλον όλη την επόμενη δεκαετία.

Μέσα σε αυτή τη λίστα περιέχονται πολύ φιλόδοξα έργα, όπως ο ΒΟΑΚ, η Σιδηροδρομική Εγνατία, επεκτάσεις του Μετρό αλλά και ενεργειακά έργα που παίρνουν δυναμική θέση στη σκακιέρα των έργων. Η αποτύπωση των έργων γίνεται φυσικά με τα σημερινά δεδομένα. Ας ξεκινήσουμε την απαρίθμηση τους:

1.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ:ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Το έργο των έργων υποδομών νέας γενιάς. Για να βρεθούμε στην εκκίνηση της κατασκευής έχουμε μεγάλα εμπόδια. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η χρηματοδότηση. Για να βρεθούν τα κεφάλαια των περίπου 4 δισ.ευρώ που απαιτούνται χρειάζονται θαύματα, οπότε υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν αυτό το έργο καταφέρει στο σύνολο του να πάρει μπρος. Διακρίνεται σε 3 τμήματα: το Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη που θα έχει τελείως νέα χάραξη, το Ξάανθη-Αλεξανδρούπολη και το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Στο σύνολο της η γραμμή θα είναι μονή με ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν λέει να φύγει το ζεύγος Μακρόν από την Ελλάδα: Δεν φαντάζεστε που βρίσκεται αυτή την στιγμή!

2.ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: ΤΜΗΜΑ ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ
Το σημαντικότερο συγκοινωνιακό, περιβαλλοντικό έργο της Αθήνας είναι ήδη σε δημοπράτηση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα έργα στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2019 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027-2028. Τα σχήματα έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα για το χρυσό συμβόλαιο ενώ το κόστος του που φτάνει τα 1,8δισ.ευρώ το κάνει περιζήτητο σε κάθε είδους συνεργασία που αφορά το έργο. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη του διαγωνισμού.

3.ΒΟΑΚ: ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΧΑΝΙΑ
Εδώ έχουμε μία σύγχρονη μάχη. Σήμερα έχουμε το τμήμα Ηράκλειο-Χανιά να προκρίνεται ως το σημαντικότερο τμήμα και ήδη στην πολιτική αρένα έχουμε αντιπαραθέσεις για το συνολικό μήκος του. Ο διαγωνισμός με κόστος περίπου 1,1 δισ.ευρώ αναμένεται στα τέλη του 2018 και η έναρξη της κατασκευής το 2020 με μία αρχική εκτίμηση για ολοκλήρωση σε περίπου 4 χρόνια. Μεγάλα αγκάθια οι απαλλοτριώσεις αλλά μεγαλύτερος φόβος οι πιθανές αρχαιολογικές ανασκαφές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμάρωνε με νάζι: Το δώρο που δέχτηκε ο Μακρόν στην Αθήνα και δεν σταμάτησε να χαμογελά! (photos)

4.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Οι επεκτάσεις Αττικής Οδού είναι για τα καλά μέσα στο παιχνίδι των νέων έργων και περιλαμβάνει την επέκτασης της Λ.Κύμης, την Αστική Σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και την επέκταση μέχρι το Λαύριο με "δώρο" την εκμετάλλευση της σημερινής Αττικής Οδού. Ο διαγωνισμός εφόσον βρει χρηματοδότηση (το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1 δισ.ευρώ), αναμένεται το 2019 και η εκκίνηση των έργων το 2020 με στόχο όλα να έχουν ολοκληρωθεί το 2024. Η "κότα με τα χρυσά αβγά" αναμένεται να προσελκύσει όλους τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας και όχι μόνο αγοράς.

5.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Εδώ έχουμε έργο που "δυνητικά" μας έρχεται ως ένα νέο μεγάλο κατασκευαστικό, συγκοινωνιακό έργο. Σύμφωνα με τη σύμβαση του ΔΑΑ Αθηνών, έχει "ταβάνι" τους 26εκατ.επιβάτες. Φέτος αναμένονται 22εκατ.επιβάτες και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς το 2019 θα φτάσει στο ανώτατο όριο. Ήδη από το 2018 αναμένεται η προετοιμασία της σχετικής επένδυσης και η υλοποίηση της ίσως να ξεκινήσει από το 2019 ενώ το κόστος παραμένει αδιευκρίνιστο (πρόχειρες εκτιμήσεις το κυμαίνουν περίπου σε 500εκατ.ευρώ). Εδώ όλα εξαρτώνται από την αυξητική πορεία του Αεροδρομίου.

6.ΜΕΓΑΛΗ και ΜΙΚΡΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγάλο έργο που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης αρχικά με τη Λακωνία και αργότερα με την Αττική και στόχο την απεξάρτηση του νησιού από τα ορυκτά καύσιμα. Η "μικρή" διασύνδεση ήδη προετοιμάζεται να υλοποιηθεί με στόχο τα έργα να ξεκινήσουν το 2019-2020. Αναφορικά με τη "μεγάλη" διασύνδεση προς το παρόν παραμένει ένα μελλοντικό πλάνο που θα το δούμε την ερχόμενη δεκαετία. Το συνολικό κόστος ξεπερνα το 1δισ.ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Την σκότωσα γιατί..." - Σοκάρει ο δολοφόνος της Φαίης στο ερωτικό έγκλημα της Νέας Μάρκης

7.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Γυρνάμε και πάλι στα έργα Μετρό. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται τις 3 αυτές επεκτάσεις για να καλύψει τις σημαντικότερες ανάγκες της. Πρόβλημα και εδώ η χρηματοδότηση καθώς το κόστος των 3 έργων εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ.ευρώ. Είναι ένα έργο της επόμενης δεκαετίας στα σίγουρα.

8.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: ΤΜΗΜΑ ΓΟΥΔΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
Το ίδιο ισχύει και εδώ. Η βόρεια επέκταση με κόστος 1,1δισ.ευρώ και 11 σταθμούς δεν έχει χρηματοδότηση και είναι προς το παρόν άγνωστο πως θα μπορέσει να προχωρήσει. Ωστόσο είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα έργα και είναι καιρός να μπει στην πρίζα η κάλυψη με Μετρό της υπέρ-κορεσμένης Λεωφόρου Κηφισίας.

9.ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Εδώ τα έργα μπορεί να τα δούμε να ξεκινούν το 2018 (με την υπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης), όμως θα μας απασχολήσουν όλη την επόμενη διαδικασία για την υλοποίηση της Α` και Β` φάσης. Οι επενδύσεις για αυτές τις φάσει ξεπερνά τα 5 δισ.ευρώ κάνοντας αυτό το έργο το πιο επιθυμητό στον κατασκευαστικό κλάδο με αμέτρητες ευεργετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, τον τουρισμό και το φρεσκάρισμα του προσώπου της πόλης ως νέο προορισμό. Με την υποσημείωση ότι θα έχουμε happy end βέβαια.

10.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΡΑΦΗΝΑ-ΛΑΥΡΙΟ
Διπλό, σημαντικό συγκοινωνιακό έργο που θα φέρει τα δύο λιμάνια της Αττικής μέσα στην πρωτεύουσα. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αναζητείται χρηματοδότηση ενώ είναι και ανώριμα μελετητικά. Το κόστος τους εκτιμάται σε περισσότερα από 300εκατ.ευρώ και είναι έργα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία.

Πηγή: ypodomes.com

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share