Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γιατί μερικοί άνθρωποι μιλούν στον ύπνο τους;

15 Αυγούστου 2017 10:13
Γιατί μερικοί άνθρωποι μιλούν στον ύπνο τους;

Εάν μιλάτε στον ύπνο σας μπορεί να σας φαίνεται αστείο τόσο σε εσάς όσο και στον σύντροφο σας, τον οποίο σίγουρα ξυπνάτε. Παρόλα αυτά αν συμβαίνει συχνά μπορεί να μην είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα θα είναι ο καιρός σήμερα, Τρίτη 15 Αυγούστου;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου το γνωστό σε όλους μας παραμιλητό περιγράφεται σαν μια διαταραχή ύπνου και περιλαμβάνει την ασυναίσθητη ομιλία ενώ κοιμάστε και συνήθως το επόμενο πρωί δεν θυμάστε τίποτα. Κάποιες φορές αυτά που λέτε είναι ασυνάρτητα και άλλες φορές είναι φράσεις ολοκληρωμένες και με νόημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καθένας μπορεί να μιλάει στον ύπνο του, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στους άντρες και στα παιδιά, όπου το 25% υπνοβατεί και παραμιλάει.




Το παραμιλητό συνήθως διαρκεί όχι περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έρευνες έδειξαν ότι το 5% των ενηλίκων μιλάνε στον ύπνο τους αρκετές νύχτες μέσα στην εβδομάδα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου επισημαίνει επίσης ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν παραμιλητό. Επίσης κάποιες παθήσεις, όπως η άπνοια ύπνου, μπορεί να σας κάνει να παραμιλάτε όταν κοιμάστε. Ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η ομιλία στον ύπνο θα μπορούσε να συνδέεται με μια ψυχιατρική διαταραχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πύρινη κόλαση η Αττική: Για τρίτη μέρα η φωτιά καίει τα πάντα - Σε απόγνωση κάτοικοι και πυροσβέστες!

Το παραμιλητό δεν είναι πάθηση και έτσι συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Αν όμως η κατάσταση αυτή υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση. Όπως για παράδειγμα αν μειώσετε την κατανάλωση καφέ, και αλκοόλ, αν ασκείστε καθημερινά και αν μειώσετε το άγχος. Τέλος, εάν βρίσκεστε στην αντίθετη μεριά, σε εκείνους δηλαδή που ακούνε τον άλλον να παραμιλάει, τότε μια καλή λύση είναι η χρήση ωτοασπίδων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share