Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έχει ενδιαφέρον: 10 πράγματα για το ηλιοβασίλεμα που σίγουρα δεν γνωρίζεις!

21 Ιουλίου 2017 16:36
Έχει ενδιαφέρον: 10 πράγματα για το ηλιοβασίλεμα που σίγουρα δεν γνωρίζεις!

Οι περισσότεροι από μας λατρεύουμε το ηλιοβασίλεμα και δεν υπάρχει πιο ωραία και ρομαντική εικόνα από το να βλέπεις τα χρώματα της χαραυγής!

Διαβάστε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ηλιοβασίλεμα που σίγουρα λίγοι γνωρίζουν!

1) Καθώς ο ήλιος ξεκινά να δύει, το φως του διανύει μεγαλύτερη απόσταση. Τα σωματίδια της ατμόσφαιρας λειτουργούν σαν πρίσμα και διαθλούν το φως, χαρίζοντας στο ηλιοβασίλεμα τα μοναδικά αυτά χρώματα που γνωρίζουμε όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ροζ καθώς τα μπλε και τα πράσινα δεν έχουν τόσο μακριά μήκη κύματος και διαχέονται σε βαθμό που δεν είναι ορατά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Τρομερή αποκάλυψη της Βαλαβάνη για την σχέση με τον Αγγελόπουλο: "Ήμουν η μόνη στην παραλία που..."

2) Η σύντομη πράσινη λάμψη είναι στην πραγματικότητα ένα πράσινο σημείο το οποίο είναι ορατό ένα με δύο δευτερόλεπτα πριν το ηλιοβασίλεμα. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός και η ατμόσφαιρα δεν έχει ρύπανση, αυτό είναι το μοναδικό σημείο όπου το κοντύτερο μήκος κύματος φωτός είναι ορατό μετά τη διάθλαση.

3) Το ηλιοβασίλεμα στα τροπικά νησιά και στις ερήμους είναι πιο εντυπωσιακό επειδή τα σωματίδια των ρύπων στην ατμόσφαιρα είναι ελάχιστα στις περιοχές αυτές. Καθώς το φως δεν διαχέεται τόσο, είναι πιο έντονο.

4) Η σκόνη και οι ρύποι που βρίσκονται στο ατμοσφαιρικο οριακό στρώμα απορροφούν και φιλτράρουν τα ορατά μήκη κύματος του φωτός. Γι΄ αυτό το λόγο τα ζωντανά πορτοκαλί και τα κόκκινα σε ένα "καθαρό" ηλιοβασίλεμα γίνονται ανοικτό κίτρινο και απαλό ροζ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο φέρετρο που σόκαρε το Πανελλήνιο! Το αμήχανο τελευταίο φιλί του Σπυρόπουλου

5) Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μόνο ένα μέρος του φωτός του ηλίου, εκείνο που βρίσκεται στο ορατό μήκος κύματος. Τα πλάσματα της γης που μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτινοβολίες απολαμβάνουν ένα διαφορετικό ή και πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

6) Τα χρώματα της χαραυγής είναι πιο όμορφα σε εποχές με λιγότερη υγρασία καθώς τα σωματίδια του νερού στην ατμόσφαιρα κάνουν τα χρώματα λιγότερο έντονα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φονικός σεισμός: Η φωτογραφία από το λιμάνι της Κω μετά τον Εγκέλαδο που κάνει τον γύρο του κόσμου!

7) Τα σύννεφα παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει ένα ηλιοβασίλεμα καθώς απορροφούν το φως και το ανακλούν στο έδαφος. Για να είναι ένα ηλιοβασίλεμα πιο έντονο, τα σύννεφα πρέπει να είναι πιο ψηλά από το οριακό ατμοσφαιρικό στρώμα για να μπορούν να απορροφήσουν το αφιλτράριστο φως.

8) Το ηλιοβασίλεμα είναι πιο ενδιαφέρον μετά από καταιγίδα καθώς η βροχή απομακρύνει μεγάλο μέρος των ρύπων από την ατμόσφαιρα.

9) Στην πραγματικότητα το ηλιοβασίλεμα συμβαίνει ένα λεπτό ή περίπου ένα λεπτό πριν ο ήλιος περάσει την γραμμή του ορίζοντα. Αυτό που αποκαλούμε ηλιοβασίλεμα είναι στην ουσία το φως του ήλιου σε διάθλαση ακόμη και μετά τη δύση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή η εικόνα είναι από την Κω σήμερα μετά τον σεισμό! Όταν την δείτε ολόκληρη θα συγκλονιστείτε!

10) Τα χρώματα του ουρανού σημαίνουν πάντα κάτι. Ένα φωτεινό κόκκινο ηλιοβασίλεμα σημαίνει ότι ο καιρός είναι ανοικτός στα δυτικά και ότι προβλέπεται καλός.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share