Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άρθρο του BBC περιγράφει τα μεγαλύτερα μυστήρια των αρχαιοελληνικών ναών!

8 Ιουλίου 2017 15:37
Άρθρο του BBC περιγράφει τα μεγαλύτερα μυστήρια των αρχαιοελληνικών ναών!

Oι αρχαίοι ΄Ελληνες ήταν σοφοί. Ήξεραν που να χτίσουν τους ιερούς τους τόπους...» Τα λόγια του παππού του ανακαλεί ο, ελληνικής καταγωγής, Stav Dimitropoulos, συντάκτης του άρθρου του BBC που με τίτλο «Το μυστήριο πίσω από τους ναούς των Ελλήνων» συνηγορεί ότι τα μέρη που επελέγησαν για να χτιστούν οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί δεν ήταν διόλου τυχαία. «Ο Manolo Fernandez, δάσκαλος ισπανικής γλώσσας και ερασιτέχνης αστρονόμος συμμερίζεται τη γνώμη του παππού μου», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάμος Ρουβάς- Ζυγούλη: Αυτό είναι το φωτογραφικό άλμπουμ του γάμου τους!

Ο ναός της Αφαίας (Αίγινα)Ναοί που δημιουργούν ισοσκελή τρίγωνα

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο δημιουργεί ένα ισοσκελές τρίγωνο με το ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και της Αφαίας στην Αίγινα. Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα κι ο Παρθενώνας επίσης «σχηματίζουν» ισοσκελή τρίγωνα κατά την άποψή του. Βλέποντας επίσης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη τον ουρανό, ο ίδιος σημειώνει ότι «οι ναοί των Ελλήνων χτίστηκαν για να ευθυγραμμίσουν τις κατοικημένες περιοχές της γης με τους πλανήτες του σύμπαντος».

Ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο)Η ιδέα του «τριγωνισμού» δεν είναι κάτι καινούργιο...

Η ιδέα του «τριγωνισμού» του ελληνικού κόσμου δεν είναι νέα. ΄Εχει αναφερθεί και στο παρελθόν ότι οι τόποι λατρείας «τοποθετήθηκαν» ανάλογα με τη μυθολογία και την αστρονομία. Κάτι τέτοιο έχει υποστηριχθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 από τον Jean Richer, ένα Γάλλο καθηγητή Λογοτεχνίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον συμβολισμό και στην ελληνική μυθολογία.

Εθνικό ΑστεροσκοπείοΗ Ανατολή συμπτίπτει με τον κεντρικό άξονα των ναών

Ο Γιώργος Πανταζής κι η Ευαγγελία Λάμπρου, βοηθοί καθηγητές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο χρησιμοποίησαν γεωμετρικές μεθόδους για να καθορίσουν το αστρονομικό προσανατολισμό τω αρχαίων ναών. Οσον αφορά στον Παρθενώνα και το Θησείο βρήκαν οι οι θέσεις τους είναι απίστευτα συμμετρικές. Η ανατολή συμπίπτει ακριβώς με τον κεντρικό άξονα των ναών για να αναδειχτεί το κεντρικό άγαλμα του Θεού που λατρευόταν εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017: Υποψήφια περίμενε άριστα στην Έκθεση και πήρε... 10! Η οργισμένη επιστολή της στο Υπ. Παιδείας!
Ναοί ευθυγραμμισμένοι με τα αστέρια

Κι υπάρχουν κι άλλες επιστημονικές θεωρίες που αναφέρουν ότι οι ναοί της αρχαιότητας χτίστηκαν ευθυγραμμισμένοι με τα αστέρια. Ισως γι' αυτό ο συντάκτης του άρθρου θυμάται την ερώτηση που πάντα έκανε όταν βρισκόταν στο λόφο του Φιλοπάππου με την Ακρόπολη σε μια ευθεία μπροστά στα μάτια του - όταν σήκωνε το βλέμμα του στον ουρανό: «Γιατί τα αστέρια λάμπουν πιο πολύ από εδώ;...»

Ακρόπολη
Πηγή: thetoc.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share