Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

15 πράγματα που νόμιζες πως είναι αλήθεια αλλά τα έχει καταρρίψει η επιστήμη!

19 Μαΐου 2017 13:52
15 πράγματα που νόμιζες πως είναι αλήθεια αλλά τα έχει καταρρίψει η επιστήμη!

Ποιος δεν έχει κοινοποιήσει ένα καταπληκτικό επιστημονικό γεγονός, για να αισθανθεί αμηχανία αργότερα, όταν θα μάθει ότι οι πληροφορίες ήταν λάθος;

ΟΧΙ πια.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στους πιο δελεαστικούς επιστημονικούς μύθους, τις παρερμηνείες και τις ανακρίβειες που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - έσκασε η διαρροή: Κόλαση στο σημερινό επεισόδιο! Ποιος θα βγει νικητής στην ελληνοτουρκική μάχη; (Τρομερό παρασκήνιο)

Για να βοηθήσουμε τον σκοπό αυτό, έχουμε σημειώσει και διορθώσει δεκάδες από τα πιο συγκλονιστικά επιστημονικά “γεγονότα” που είναι περιέργως λάθος, σχετικά με τα Τρόφιμα, τα Ζώα, τη Γη, τη Βιολογία, το Διάστημα, το Αλκοόλ και την Υγεία.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΜΥΘΟΣ: Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα​​.

Τα μήλα έχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά δεν περιέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε.

ΜΥΘΟΣ: Η χημική τρυπτοφάνη στην γαλοπούλα δημιουργεί υπνηλία.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν τρυπτοφάνη. Το τυρί τσένταρ έχει περισσότερη από την γαλοπούλα, αλλά ποτέ δεν θεωρήθηκε ως τρόφιμο που φέρνει ύπνο.

ΜΥΘΟΣ: Το γάλα κάνει καλό στο σώμα!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο διαφημιστικό που έχει μπει μέσα στον εγκέφαλό μας και κάνει το γάλα να φαντάζει μαγικό.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μας λέει ότι οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τρία φλιτζάνια γάλα την ημέρα, κυρίως για το ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος (ή λήψης ασβεστίου και συμπληρωμάτων βιταμίνης D) και λιγότερων καταγμάτων οστών.

ΜΥΘΟΣ: Υπάρχουν μικρόβια στο Frappuccino σας με γεύση φράουλα.

Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Πριν τον Απρίλιο του 2012, το frappucino φράουλας της ​​Starbucks «περιείχε χρωστική ουσία κατασκευασμένη από χιλιάδες αλεσμένα μικροσκοπικά έντομα, που ονομάζονται μικρόβια κοχενίλλη (ή Dactylopius coccus).

H Starbucks σταμάτησε να χρησιμοποιεί το χρώμα καρμίνιο στα Frappucino τους με γεύση φράουλα το 2012. Όμως, η χρωστική ουσία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε χιλιάδες άλλα προϊόντα διατροφής – από τις καραμέλες «Nerds» μέχρι σε χυμό γκρέιπφρουτ. Για να μην αναφέρουμε τα καλλυντικά, όπως οι υπέροχες αποχρώσεις του κόκκινου κραγιόν.

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση σοκολάτας δημιουργεί ακμή.

Λάθος.

Για ένα μήνα, οι επιστήμονες τάιζαν δεκάδες ανθρώπους με σοκολάτες σε ποσότητα 10 φορές πάνω από το συνηθισμένο, και δεκάδες άλλους, με ψεύτικη σοκολάτα.

Όταν υπολογίστηκαν τα σπυράκια πριν και μετά από κάθε δίαιτα, δεν υπήρχε «καμία διαφορά» μεταξύ των δύο ομάδων. Ούτε η σοκολάτα ούτε το λίπος φάνηκε να έχει καμία επίδραση στην ακμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Survivor - Ελλάδα Vs Τουρκία στα 44 κορυφαία memes και tweets που είδαμε από χθες! (Photos)

ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχουν εκκρίσεις από τον πρωκτό του κάστορα στο παγωτό βανίλια.

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι μια έκκριση που ονομάζεται καστόριο, απομονώνεται από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα και χρησιμοποιείται σε αρωματικές ουσίες και αρώματα.

Αλλά το καστόριο είναι τόσο ακριβό, μέχρι και 70 $ ανά 500 γραμμάρια, που είναι απίθανο να εμφανιστεί σε ό,τι τρώτε.

ΜΥΘΟΣ: Τα βιολογικά τρόφιμα είναι χωρίς φυτοφάρμακα και πιο θρεπτικά.

Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι χωρίς φυτοφάρμακα και δεν είναι απαραίτητα καλύτερα για σας.

Οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που παράγονται με φυσικό τρόπο – και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα χειρότερες για το περιβάλλον από ό,τι τα συνθετικά αντίστοιχά τους.

ΜΥΘΟΣ: Τα φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι, είναι καλύτερα για σας από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Μία μπάρα με μούσλι φτιαγμένο από μέλι αντί για σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη δεν είναι καλύτερο για σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη στα φυσικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα συνθετικά προϊόντα, όπως οι καραμέλες είναι η ίδια: «Οι επιστήμονες θα εκπλαγούν να ακούσουν για την «σαφή υπεροχή» του μελιού, δεδομένου ότι υπάρχει κοινή άποψη ότι η βιολογική δράση του σιροπιού από καλαμπόκι με φρουκτόζη είναι ουσιαστικά ίδια με εκείνη του μελιού», είπε ο καθηγητής Alan Levinovitz στο Business Insider.

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση των τροφίμων μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πέφτουν στο πάτωμα είναι ασφαλή.

Δεν υπάρχει χειρότερο, όταν θέλεις να φας κάτι πραγματικά, να πέφτει στο πάτωμα. Αλλά αν το πιάσεις σε πέντε δευτερόλεπτα, είναι εντάξει, σωστά;

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων δεν είναι αληθινός. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ένα τρόφιμο μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Δοκιμές που έγιναν, έδειξαν ότι τα υγρά τρόφιμα προσελκύουν περισσότερα βακτήρια από τα ξηρά τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχει «ασφαλής διάρκεια». Η ασφάλεια εξαρτάται από το πόσο καθαρή είναι η επιφάνεια που έπεσε το φαγητό.

ΜΥΘΟΣ: Ο καφές εμποδίζει την ανάπτυξή σας.

Οι περισσότερες έρευνα διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της ανάπτυξης των οστών σε παιδιά.

Στους ενήλικες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να περιορίσει ελαφρά την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά οι επιπτώσεις είναι τόσο μικρές, ώστε μια κουταλιά της σούπας γάλα θα αντισταθμίσει επαρκώς τα αποτελέσματα ενός φλιτζανιού καφέ.

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση παγωτού θα κάνει το κρύωμά σας χειρότερο.

Αν είστε άρρωστος στο σπίτι, μπορείτε να παρηγορήσετε τον εαυτό σας με ένα παγωτό.

Η άποψη ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν την παραγωγή βλέννας, ευτυχώς δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές και έναν γιατρό στη «Mayo Clinic», ο οποίος λέει ότι «στην πραγματικότητα, τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να απαλύνουν τον πονόλαιμο και προσφέρουν θερμίδες όταν δεν μπορείτε να φάτε».

ΜΥΘΟΣ: Η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική όσο η ηρωίνη.

Στο βιβλίο «Fat Chance», που εκδόθηκε το 2009, ο συγγραφέας, Δρ. Robert Lustig, ισχυρίζεται ότι η ζάχαρη υποκινεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, ακόμα και η ηρωίνη, και ως εκ τούτου πρέπει να είναι εξίσου εθιστικό.

Το πρόβλημα, όμως, με αυτούς τους τύπους των επιστημονικών μελετών του εγκεφάλου, είναι ότι «στη νευροαπεικόνιση, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη του εθισμού», είπε ο Hisham Ziaudden, ένας ειδικός στη διατροφική συμπεριφοράς, στον Levinovitz.

ΜΥΘΟΣ: Η ζάχαρη και σοκολάτες είναι αφροδισιακά.

Στα μέσα του 19ου αιώνα – πριν υποτεθεί ότι η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη ή υπερκινητικότητα – η ζάχαρη θεωρήθηκε ότι ανάβει τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες, στα παιδιά, ακόμα και στους φτωχούς.

Υπάρχουν λίγα έως καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η ζάχαρη – ή οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας – διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία.

ΜΥΘΟΣ: Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν προσπαθήσει και έχουν αποτύχει να βρουν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτήν την άποψη.

Ο μύθος πιθανότατα προέκυψε το 1974, όταν ο Δρ. William Crook έγραψε μια επιστολή προς την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία το δημοσίευσε. «Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχω συνειδητοποιήσει ότι η ζάχαρη … είναι η κύρια αιτία της υπερκινητικότητας,» η επιστολή ανέφερε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας: «Η ιδέα ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη προκαλεί ΔΕΠΥ ή κάνει τα συμπτώματα χειρότερα, είναι δημοφιλής, αλλά οι περισσότερες έρευνες προεξοφλούν αυτή τη θεωρία παρά την υποστηρίζουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - τηλεθέαση: Κατάφερε η ελληνοτουρκική μάχη να "σπάσει" τα μηχανάκια της AGB;

ΜΥΘΟΣ: Τα Twinkies και τα burger McDonald’s κρατούν για πάντα.

Οποιοδήποτε τρόφιμο που έχει υγρασία και δεν είναι παγωμένο μπορεί να αναπτύξει μικρόβια που χαλάνε τα τρόφιμα, συσκευασμένα ή όχι.

Τα Twinkies δεν κρατάνε πάνω από 25 ημέρες στο ράφι, και τα burger χαλάνε σε μια ημέρα. Ωστόσο, το μαγειρεμένο burger (των McDonald’s ή άλλων) δεν χαλάει τόσο γρήγορα αν οι συνθήκες συντήρησης είναι ξηρές ή κρύες. Αλλά ποιος τρώει μιας εβδομάδας burger;

Πηγή: mononews.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share