Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Rockwave Festival 2018: Η δεύτερη μέρα υποδέχεται τους θρυλικούς Iron Maiden! - Ένα συγκρότημα που κατάφερε να αγγίξει γενιές και γενιές!

Το φαινόμενο Iron Maiden έρχεται να ταρακουνήσει την Μαλακάσα!

20 Ιουλίου 2018 11:25
Rockwave Festival 2018: Η δεύτερη μέρα υποδέχεται τους θρυλικούς Iron Maiden! - Ένα συγκρότημα που κατάφερε να αγγίξει γενιές και γενιές!

Μία νύχτα πριν, οι Accept-Sabaton-Saxon-Judas Priest προετοίμαζαν το έδαφος για τη μεγαλύτερη heavy metal μπάντα.

Κυρίες και κύριοι, ζωντανά μαζί μας οι... Iron Maiden, ένα φαινόμενο που άγγιξε μια ολόκληρη γενιά

σως ποτέ άλλοτε ένα είδος μουσικής δεν συνδέθηκε τόσο με ένα συγκρότημα. Οι Maiden «ανέθρεψαν» γενιές και γενιές μεταλάδων. Από τους πρώτους πιστούς στα τέλη του 70 - αρχές 80, όταν το περίφημο κίνημα NWOBHM έκανε την εμφάνιση του με μπροστάρηδες τους Maiden, μέχρι την τωρινή εποχή όπου ακόμα αποτελούν από τα πιο βαριά ονόματα της μέταλ μουσικής παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πρώτες εικόνες από την κηδεία του Σωκράτη Κόκκαλη: Τραγικές φιγούρες οι γονείς του!

Ξεκίνησαν το 1975 στο Λονδίνο από τον Steve Harris (μπάσο). Πέρασαν αρκετά πρόσωπα μέχρι να καταλήξουν στην πρώτη σύνθεση (Paul Di'Anno φωνητικα,- Dave Murray- Dennis Stratton κιθάρες - Steve Harris μπάσο - Cilve Burr drumms) που έδωσε το υλικό για τα 2 πρώτα άλμπουμ. Το ομώνυμο Iron Maiden (1980 - Νο 4 στα charts) και το Killers (1981 - No 12) όπου ήδη είχαν διώξει τον Stratton για να έρθει ο Andrian Smith στην θέση του. Καταιγιστικό μέταλ, 4λεπτα κομμάτια γεμάτα ταχύτητα, μελωδία και δύναμη.

Το επόμενο άλμπουμ τους βρίσκει με νέο τραγουδιστή (Bruce Dickinson) και στην κορυφή της Αγγλίας. Το The Number of the Beast (1982) γίνεται το πρώτο heavy metal album που «πατάει» την κουρφή. Αριστούργημα. Κάθε τραγούδι του, κάθε νότα, κάθε σόλο είναι κλασικά πλέον. Η ίδια σχεδόν σύνθεση (με την αλλαγή του Clive Burr με τον Nicko Mac Brain drumms) μας δίνει το Piece of mind (1983 - No 3). Πλέον βρίσκονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Η επιτυχία συμβαδίζει με την ποιότητα και το κοινό αδημονεί για το επόμενο αλμπουμ.

Αυτό είναι το Powerslave (1984 - No 2) όπου γίνονται πιο power από ποτέ και ακολουθεί το περίφημο Live after Death (1985 - No 4) όπου πλέον ο κόσμος μπορεί να τους ακούσει και ζωντανά στο βινύλιο. Οι Maiden πλέον είναι στην κορυφή ενός μουσικού είδους που αυτοί έκαναν γνωστό παντού. Αποφασίζουν να πρωτοπορήσουν. Το Somewhere in time (1986 - No 3) περιλαμβάνει και synthesizer (σχεδόν απαγορευμένο όργανο για την μεταλ σκηνη τότε) αλλά με εκπληκτικά μουσικά αποτελέσματα. Η ίδια γραμμή ακολουθείται και στο Seventh Son (1988 - No 1) με την ίδια κατάληξη. Εκπληκτικοί σε ότι και αν δοκιμάσουν. Όχι μόνο τα τραγούδια τους αλλά μέχρι και τα εξώφυλλα των δίσκων τους ειναι μοναδικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα ανάσα: 400 ευρώ και πάνω από σήμερα στους λογαριασμούς σας!

Υπεύθυνος ο Derek Riggs για τα εξώφυλλα των albums και των singles που είχαν κυκλοφορήσει, με την δημιουργία του Eddie σαν σύμβολο του συγκροτηματος. Ο Derek θα ξεπεράσει τον εαυτό του στα Powerslave (με το περίφημο εξώφυλλο με τον Eddie στις πυραμίδες της Αιγύπτου) και Somewhere in time (όπου οι λεπτομέρειες έιναι μοναδικές καθώς υπάρχουν έμμεσες η άμεσες αναφορές σε δεκάδες τραγούδια της μπάντας χωρίς να το καταλάβουν οι περισσότεροι).

Για πρώτη φορά υο 1988 έρχονται Ελλάδα. Πανικός. Μία και μοναδική συναυλία στις 13/9/1988 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έπαιξαν σχεδόν όλο το Seventh Son (ως τελευταίο άλμπουμ) και φυσικά αρκετά από τα παλαιότερα τραγούδια τους. Από τότε άλλες 9 φορές έχουν επισκεφτεί την χώρα μας (1995,1996,1998,1999,2000,2005,2007,2008,2011) και έχουν δώσει 12 συναυλίες συνολικά.

Κάπου εκεί αρχίζει η αλλαγή στο μουσικό ύφος της μπάντας. Το επόμενο άμπουμ No Prayer for the dying (1990 - No 2) θα τους δώσει μέχρι και το πρώτο Νο 1 single (Bring your daughter), αλλά δεν είναι οι γνωστοί Maiden. Πολύ πιο ανάλαφροι και πιο ευκολοάκουστοι. Ηδη ο Dickinson σκέφτεται για solo καριέρα, ενώ ο Janick Gers θα πάρει την θέση του Smith στην κιθάρα. Το Fear of the dark (1992 - No 1) ακολουθεί, με το Be quick or be dead (No 2) να θυμίζει παλιούς Maiden, αλλά πλην του ομώνυμου και 3-4 τραγουδιών το διπλό άλμπουμ δεν τα καταφέρνει ποιοτικά. Για πρώτη φορά το εξώφυλλο δεν έιναι σχεδιασμένο από τον Derek Riggs.

Το 1993 αποχωρεί προσωρινά ο Bruce Dickinson, με τον Blaze Bailey να είναι ο αντικαταστάτης του. Τα 2 επόμενα αλμπουμ μαζί του, X-Factor (1995 - No 8) Virtual XI (1998 - No 16) απογοητεύον εμπορικά αν και περιέχουν κάποιες καλές συνθέσεις. Επιστρατεύονται ο Bruce Dickinson αλλά και ο Andrian Smith, με αποτέλεσμα οι Maiden να έχουν 3 κιθαρίστες στην σύνθεση τους πλέον.

Τα πρώτα δείγματα αυτής της σύνθεσης είναι τα Brave New World (2000 - No 7) και Dance of Death (2003 - No 2) με στροφή στον ήχο (ειδικά στο Dance of Death) αρχές του 80. Επόμενη δουλειά το A Matter of life and Death (2006 - No 4) που τους δίνει πέραν της Βρετανίας και το πρώτο Top-Ten album στην Αμερική αφού έφτασε μέχρι το Νο 9. Το επόμενο άλμπουμ The Final Frontier (2010 - No 1) τους επαναφέρει στην κορυφή από το 1992, αλλά πλέον μόνο εμπορικά. Είναι προφανές οτι οι Maiden του 2010 παραμένουν πολύ καλοί μουσικοί, αλλά τα αριστουργήματα της δεκαετίας του 80 και η ταχύτητα και η δύναμη εκείνων των ετών δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Τελευταία δουλειά το Empire of the Clouds (2015 - No 1) βρίσκει τους Maiden μετά από σχεδόν 40 χρόνια καριέρας να μπορούν να δώσουν ενα ακόμα δείγμα σαν το Rime of the ancient mariner. Το ομώνυμο τραγούδι διάρκειας 18 λεπτών ξεχωρίζει φυσικά απο όλα τα υπόλοιπα και δίνει άλλη αίγλη στο αλμπουμ. Το 2018 (26/5) ξεκίνησαν την Legacy of the Beast Tour και επισκέφτονται την χωρα μας (20/7) με ένα σετλιστ που αποτελείται κυρίως από κομμάτια των 80'ς, αφού τα 11 από τα 16 είναι από εκείνη την δεκαετία, ενώ μόνο ένα έχει επιλεγεί από το 2000 και έπειτα!

Μία συναυλία που κανείς δεν πρέπει να χάσει, καθώς τα σκηνικά σε κάθε τραγούδι είναι μοναδικά. Από το Spitfire που κρέμεται στην σκηνή στην έναρξη της συναυλίας στο Aces high, μέχρι τις δεκάδες άλλες εκπλήξεις στην διάρκεια του show.

Πηγή: sdna.gr

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share