ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Η «σιωπή» του Δένδια και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου – Τι θα γίνει με τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Η τροπολογία για την αρμοδιότητα του Μνημείου αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα

Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την αποκατάσταση και την οριστική ρύθμιση των αρμοδιοτήτων του χώρου ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η στάση του Δένδια και η συζήτηση για τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το Μνημείο να επανακτήσει τον ιστορικό και συμβολικό του χαρακτήρα, χωρίς να επιτρέπονται πλέον διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις κάθε μορφής. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη συζήτηση και ψήφισή της να ολοκληρώνεται μέχρι την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Άγνωστο Στρατιώτη θα γίνει όπως πρέπει», επισημαίνοντας πως η τροπολογία θα φέρει τις υπογραφές όλων των συναρμόδιων υπουργών.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα των ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, τα οποία έχουν γραφτεί μπροστά από το Μνημείο. Οι απόψεις στην κυβέρνηση διίστανται σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνουν ή να σβηστούν, με τη Νέα Δημοκρατία να γνωρίζει πως οποιαδήποτε απόφαση για την αφαίρεσή τους θα προκαλούσε αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση.

Η καθυστέρηση στην κατάθεση της ρύθμισης φαίνεται να συνδέεται με την απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η «σιωπή» του υπουργού για το θέμα έχει προκαλέσει σχόλια, καθώς αρκετοί ερμηνεύουν τη στάση του ως ένδειξη δυσαρέσκειας για το ότι το Πεντάγωνο αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και καθαρισμού του χώρου. Από την άλλη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα της τήρησης της τάξης στο Μνημείο, κάτι που παραμένει αμετάβλητο.