Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Απέσυρε τους υπουργούς του ο Ματέο Ρέντσι

Δύσκολες ώρες για τη γειτονική χώρα

13 Ιανουαρίου 2021 20:00
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Απέσυρε τους υπουργούς του ο Ματέο Ρέντσι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε πως αποσύρει τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, φέρνοντας συναγερμό για ακόμη μια φορά στην χώρα.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω κορωνοϊού. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Ματέο Ρέντσι: Ο λόγος της απόσυρσης των υπουργών του

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντέ για το πώς θα κατανεμηθούν δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κορωνοϊός: Επεισόδια για την απαγόρευση κυκλοφορίας - Μεγάλη συγκέντρωση στις πλατείες

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από την έδρα της Περιφέρειας της Καμπανίας, στη Νάπολη, διαμαρτυρόμενοι κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό που ετέθη σε ισχύ, στην μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου, από τις 11 το βράδυ.

Επεισόδια εκτυλίχτηκαν στη Νεάπολη λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό

Διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα και κροτίδες, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν σεβάστηκε την απαγόρευση, συγκεντρώθηκε και στη παραλιακή λεωφόρο στη Νάπολη.

Δεν έλειψαν στιγμές έντασης με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο περιφερειάρχης της Καμπάνιας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει την περιοχή σε lockdown, διότι θεωρεί ότι η Καμπάνια και ολόκληρη η Ιταλία “βρίσκονται ένα βήμα πριν την τραγωδία”.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share