Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο των επιλογών για τον ανασχηματισμό

Πώς μοίρασε την τράπουλα ο πρωθυπουργός

5 Ιανουαρίου 2021 07:32
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο των επιλογών για τον ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ισορροπημένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του με έντονα εκλογικά χαρακτηριστικά.

Παρόλο που ο βασικός κορμός του κυβερνητικού σχήματος έμεινε ουσιαστικά αλώβητος, αφού δεν υπήρξαν αλλαγές στα υπουργεία πρώτης γραμμής (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη. Εθνικής Άμυνας, Υποδομών και Υγείας, με εξαίρεση την αναβάθμιση του Βασίλη Κονταζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό), οι μεταβολές δεν ήταν λίγες καθώς σήμερα, Τρίτη στις 12:00, θα ορκιστούν σε ομάδες, λόγω μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας 20 υπουργοί και υφυπουργοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τομείς που ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς και γι’ αυτό τοποθετούνται υφυπουργοί με ανάλογες αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το Δημογραφικό και την οικογένεια (Μαρία Συρεγγέλα), για ειδικές μορφές τουρισμού (Σοφία Ζαχαράκη), για τον σύγχρονο πολιτισμό (Νίκος Γιατρομανωλάκης), για την ένταξη μεταναστών (Σοφία Βούλτεψη), για υπηρεσίες Υγείας (Βασίλης Κοντοζαμάνης, ως αναπληρωτής υπουργός) και για τις περιβαλλοντικές δράσεις (Γιώργος Αμυράς).

Το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το στρατηγείο για την διαχείριση όλων των κρίσιμων θεμάτων. Και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά αμετάβλητη την βασική δομή και προχωρά σε ενισχύσεις. Ο Χρήστος Ταραντίλης ως νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας, ενώ ο Θοδωρής Λιβάνιος αναμένεται να αναλάβει ειδικές αποστολές και να στηρίξει τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς που καλείται να διαχειριστεί.

Το παρασκήνιο των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό

Καμία σκέψη για κάλπες το 2021

Από το Μέγαρο Μαξίμου με κάθε τρόπο επιχειρούν διαψεύσουν τα εκλογικά σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για να στηθούν κάλπες το 2021» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται και κρίνεται μόνο από την πορεία των πραγμάτων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share