Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Ελλάδα ανακαλεί τον πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν

Ραγδαίες οι εξελίξεις για τον πόλεμο Αζέρων-Αρμενίων

7 Οκτωβρίου 2020 10:55
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Ελλάδα ανακαλεί τον πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, όπου υπάρχει μέχρι και νεκρός ποδοσφαιριστής, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει επίσης δράση και να ανακαλεί τον πρέσβη μας στο Αζερμπαϊτζάν, κύριο Νικόλαο Πιπερίγκο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ: «Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.

Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια».

Μαίνεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Απρόβλεπτες συνέπειες η περαιτέρω κλιμάκωση της

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία για τους αμάχους. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις της αποσχιθείσας περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, που στηρίζεται από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν σήμερα τις συγκρούσεις, μία ημέρα αφού σημειώθηκαν βομβαρδισμοί εναντίον κατοικημένων περιοχών από τους οποίους σκοτώθηκαν άμαχοι.

“Ένοπλες συγκρούσεις διαφόρων βαθμών έντασης ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύκτας (της Κυριακής προς Δευτέρα) και εξακολουθούν να μαίνονται” σε όλη τη γραμμή του μετώπου, επεσήμανε η Σουσάν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών στο Καραμπάχ επεσήμανε ότι το πρωί η πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ, με 50.000 κατοίκους, έγινε στόχος “έντονων πυρών από ρουκέτες”.

Την προηγουμένη και οι δύο πλευρές στοχοθέτησαν πόλεις, κυρίως το Στεπανακέρτ και τη γειτονική του πόλη Σούσα και στο Αζερμπαϊτζάν της Γκάντζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου και τη Μπεϊλαγκάν.

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των δύο πλευρών, από τους βομβαρδισμούς κυρίως με ρουκέτες, τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέντε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Όπως συμβαίνει από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους, μεταδίδοντας εικόνες από κατεστραμμένα σπίτια ή ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Χθες Κυριακή το βράδυ μπροστά στους βίαιους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του στον Αρμένιο ομόλογό του λόγω “της αύξησης του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων”. Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση της Ρωσίας “για εκεχειρία το συντομότερο δυνατό”. Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού επίσης καταδίκασε “τους τυφλούς βομβαρδισμούς”.

Ιλχάμ Αλίεφ: "O Αρμένιος πρωθυπουργός να “ζητήσει συγγνώμη” από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν"

Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια βασικών υποδομών όπως νοσοκομεία και σχολεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατά την ένατη ημέρα των συγκρούσεων δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Κυριακή δήλωσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση των αρμένικων δυνάμεων “από τις περιοχές μας” και μέχρι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν “ζητήσει συγγνώμη” από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και δηλώσει ότι “το Καραμπάχ δεν είναι Αρμενία”.

Το Μπακού έχει εξάλλου ανακοινώσει ότι έχει πετύχει πολλές στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, κυρίως την ανάκτηση πόλεων.

Απρόβλεπτες συνέπειες η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης

Όμως η Αρμενία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της. ‘Έχοντας αποτύχει να σημειώσει νίκες στο πεδίο της μάχης, η αζέρικη πλευρά ανακοινώσει φανταστικές νίκες και διαδίδει ‘fake news’ για αρμένικους βομβαρδισμούς εναντίον αζέρικων κατοικημένων περιοχών”, κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο απολογισμός των νεκρών, που εξακολουθεί να είναι μερικός καθώς το Μπακού δεν ανακοινώνει τους θανάτους στρατιωτών του-- ανέρχεται σε 251: 209 μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ και 24 Αζέροι άμαχοι. Όμως κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000 με 3.000 στρατιώτες του αντιπάλου.

Περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, με πολλές δυνάμεις να αντιμάχονται για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή: η Ρωσία, παραδοσιακός διαιτητής στην περιοχή, η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο του ΟΗΕ είχε ζητήσει να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συγκρούσεις.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share