Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis - Rafale το 2021 (Video)

Δείτε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

13 Σεπτεμβρίου 2020 13:37
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis - Rafale το 2021 (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει το Oruc Reis, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως αν η τουρκική πλευρά επιδείξει ίδια διάθεση και το επόμενο διάστημα, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Επίσης, δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας, ωστόσο, πως το προηγούμενο διάστημα δεν είχε καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα.

Έκρινε πως η χθεσινή κίνηση της Άγκυρας ήταν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε, όμως, πως «πρέπει να υπάρξει και συνέχεια».

«Εφόσον δούμε δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».

Όπως τόνισε, η ελληνική πλευρά είναι πάντα έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσει «τη μία, μείζονα διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Rafale το 2021

Φιλόδοξο πρόγραμμα χαρακτήρισε την αγορά των Rafale και των φρεγατών από τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναγνωρίζουμε ότι πάνω από όλα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Σε βάθος πενταετίας θέλουμε να προχωρήσουμε σε 5.000 προσλήψεις για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό», επεσήμανε.

Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, τα έξι θα είναι καινούρια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα.

«Θέλουμε τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν το 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022», ανέφερε.

«Είμαστε η μοναδική χώρα που δίνει δωρεάν μάσκες στα σχολεία»

Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Αύριο θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν εύκολο… Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να περνάς μια ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό λένε οι ειδικοί. Και ζητώ να συμμορφωθούν όλοι γιατί είναι για το καλό τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους γονείς και στους ηλικιωμένους… Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά και δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. Έτσι επιλέχθηκε αυτή η λύση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα, όμως υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία

«Έχουμε πολλά ταμειακά διαθέσιμα – Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη»

Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, πρωτοφανή οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη από το 1921. Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πάει λίγο καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η εκτίμηση ήταν ότι θα είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με εξελισσόμενο πακέτο. Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα. Θα στηρίξουμε τις πιο ευάλωτους. Έχουμε πολλά ταμειακά διαθέσιμα.

Το χθεσινό πακέτο μέτρων στηρίζει τη μεσαία τάξη που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια. Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη και είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

Έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Αυτή η ύφεση δεν είναι Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share