Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Το μενού της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη με Μακρόν

Επί τάπητος τα εξοπλιστικά - Τι φέρνει το αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας

10 Σεπτεμβρίου 2020 09:38
Το μενού της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη με Μακρόν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τις τελευταίες πινελιές στην – στρατηγικού χαρακτήρα – αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας αναμένεται να βάλουν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Κορσική, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Σύνοδου (Med-7), στις 17.00 (ώρα Ελλάδος)

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς, Rafale.

Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των φρεγατών Belharra, για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Εξάλλου, σε άρθρο που δημοσιεύεται ταυτόχρονα, σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιεί ότι η χώρα μας «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση».

Ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στις «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde», επαναλαμβάνει πως «χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού».

«Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της», σημειώνει.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «σίγουρα ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών μας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν - "Ξεκινούν οι..."

Μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συναγερμός στο Αιγαίο

Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλήρωσε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share