Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αθήνα προς Στόλτενμπεργκ: Διαψεύδει τη συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία

Ζητά την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων

3 Σεπτεμβρίου 2020 20:15
Αθήνα προς Στόλτενμπεργκ: Διαψεύδει τη συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία

Οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η Αθήνα διαψεύδει την συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία σε διάλογο για την Αν. Μεσόγειο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάλογο.

«Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τεχνικές συνομιλίες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Προκλητικός ήταν για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης είχε ακόμα μία επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη συνεχόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μιας και σήμερα τουρκικά πολεμικά στόχευσαν ελληνική φρεγάτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη για την ένταση σε Ελλάδα και Κύπρο και ισχυρίσθηκε ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζονται από άλλες χώρες.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην καγκελάριο και εμμένει στις θέσεις του.

Ο Ερντογάν φέρεται ότι ανέφερε στην καγκελάριο ότι «η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδα και των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζεται από κάποιες χώρες, κάτι που είναι μη αποδεκτό». Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες που τους στηρίζουν ότι «κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση και οδηγούν στη μη επίλυση των προβλημάτων».

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ζητά πολιτική λύση ο Ερντογάν

Ο συναγερμός στο Αιγαίο μπορεί να συνεχίζεται, αλλά τώρα ο Ερντογάν ζητά πολιτική λύση στα ελληνοτουρκικά θέματα, μετά την πολεμική του ρητορική, έχοντας ζητήσει ακόμη και βύθιση ελληνικών πλοίων.

Κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, απευθυνόμενος στα στελέχη, είπε ότι «έχουμε δίκιο 100% στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παραιτηθούμε από τα δίκια μας, μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους εκτός από τη Νότια Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να συναντηθούμε σε κοινό έδαφος όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.

Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Hurriyet.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share