Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη ο Τραμπ

Τι συζήτησαν;

26 Αυγούστου 2020 21:22
Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη ο Τραμπ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λαμβάνει την πρωτοβουλία, ώστε να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λίγο μετά το επεισόδιο της Χάλκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Η Ελλάδα μεγαλώνει: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

Σε μια σπουδαία ανακοίνωση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Ελλάδα μεγαλώνει, καθώς προανήγγειλε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Με την φράση «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τσαβούσογλου να κάνει λόγο ακόμη και για επεισόδιο που... δε θα είναι κατά λάθος. Εξήγγειλε μάλιστα ότι με νόμο η χώρα μας επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο περιστατικό στη Χάλκη και το διπλό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές.

«Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στο Λιμενικό Σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες το Αιγαίο δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία-Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική τις χώρες. Ας είμαστε ειδικά σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν με διαφορά λίγων εβδομάδων έκλεισαν όμως εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίσουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Εγκαθιστούν στη θάλασσα μας μια νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι συμφωνίες αυτές «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα ρόλο που όχι απλά το δικαιούται αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στην Μεσόγειο . Το ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου το ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».

«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς έχουν όμως ισχύει έναντι πάντων εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίσουν την διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου εξωτερικών που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή την διπλή εθνική επιτυχία» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα εθνικά θέματα αυτό συνέβη και πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share