Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα (Video)

Ραγδαίες εξελίξεις

13 Αυγούστου 2020 18:27
Συναγερμός στο Αιγαίο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών εντάσσεται στον διπλωματικό μαραθώνιο της κυβέρνησης σχετικά με την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το Oruc Reis και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έφτασε και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, μετά την αναστροφή που είχε κάνει νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης (12.08.2020) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης άλλαξε κατεύθυνση και πάλι, ακολουθώντας παράλληλη πορεία σε σχέση με την προηγούμενη όπου είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι τις 23 Αυγούστου στην περιοχή

Το Oruc Reis θα μείνει μέχρι τις 23 Αυγούστου στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX, φέρνοντας τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

“Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων”.

“Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Την καλώ να βρεθεί μια φόρμουλα win-win και για τις δύο πλευρές. Την καλώ να σεβαστεί τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα θέσω και στις σημερινές συνομιλίες”, είπε ο Ερντογάν στη συνέλευση.

«Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτα, αλλά δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας αρνηθούν», ήταν ένα άλλα απόσπασμα της ομιλίας του Ερντογάν.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκυκύπριους», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα απογοητευτούν

Συνεχίζοντας το ίδιο “τροπάρι” το Τουρκικό υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ξεκάθαρα πως διεκδικεί μεγάλο κομμάτι από την “πίτα” στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε” αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share