Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου: Έφτασε στο τέλος το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Τι αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα για τη Βιστωνίδα;

3 Αυγούστου 2020 14:38
Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου: Έφτασε στο τέλος το σκάνδαλο Βατοπεδίου
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ιστορική απόφαση πήρε το δικαστήριο σχετικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς η ετυμηγορία του είναι αμετάκλητη, σχετικά με το πού ανήκει η Λίμνη Βιστωνίδα, ενώ πρόσφατα υπήρξαν εξελίξεις και στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στην απόφαση αυτή που ολοκληρώνει ένα σκάνδαλο, το οποίο για πολλά χρόνια απασχόλησε την κοινή γνώμη, η Βιστωνίδα ανήκει οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο, κάτι που πιστοποιεί πως υπήρξε σκάνδαλο λόγω των παράνομων ανταλλαγών, που έγιναν στη συνέχεια, όπως τονίζει και το Xanthi2.gr.

Ειδικότερα, με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων.

Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Επί της ουσίας η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο την Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφησε. Έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για το συμβιβασμό του Δημοσίου και τις «Ιερές Ανταλλαγές» ακίνητων-«φιλέτων», δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, μετά από καθυστέρηση 4 ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Είχε προηγηθεί η – όψιμη- αποκάλυψη του σκανδάλου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Από το 2015 έκρινε τελεσίδικα το Εφετείο υπέρ του Δημοσίου

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε κρίνει τελεσίδικα, υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση 197/2015, απορρίπτοντας την Έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας της Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κοινού του Πανάγιου Τάφου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share