Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Προκλητικός ο Ερντογάν: "Ορισμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος"

Δλυο μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

26 Ιουλίου 2020 18:17
Προκλητικός ο Ερντογάν:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ακόμα μια φορά, μετά το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την μετατροπή του κτηρίου.

«Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση για το άνοιγμα κτηρίου γραφείων της ΜΙΤ, προσθέτοντας: «Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει «το κέντρο της οικονομίας, του πολιτισμού και της υγείας». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα ασφάλειας, ενώ να υπενθυμίζουμε ότι χθες προκάλεσε ξανά με μια δήλωση σοκ.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο (εννοεί της MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο», είπε.

«Το μεγάλο τζαμί»: Άλλαξε η πινακίδα στην Αγία Σοφιά

Νέο σόου στην Αγία Σοφία, λίγες μόλις ώρες πριν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια, πραγματοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της νέας επίσκεψης του στο ναό την Πέμπτη.

Έτσι, λίγες ώρες πριν τη φιέστα Ερντογάν και τη μουσουλμανική προσευχή εντός του ιστορικού ορθόδοξου μνημείου, ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε εκεί για να επιθεωρήσει τις εργσίες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πόζαρε μπροστά από τη νέα πινακίδα της Αγίας Σοφίας, που γράφει «μεγάλο τζαμί».

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής hurriyet, ο Ερντογάν, αφού μπήκε στον ναό από την πίσω πόρτα, επιθεώρησε τις προετοιμασίες αλλά και το σύστημα ήχου.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει ακόμα μια επιθεώρηση στις εργασίες στον ναό.

Όπως μετέδιδαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις εργασίες και τις προετοιμασίες που γίνονται στο ιστορικό μνημείο, ενόψει της πρώτης προσευχής.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter, φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share