Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Πυρετός» επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Αγία Σοφία - Αυτές τις κυρώσεις ζητάμε για την Τουρκία

Εντείνεται ο διάλογος για το παγκόσμιας σημασίας θέμα

14 Ιουλίου 2020 07:57
«Πυρετός» επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Αγία Σοφία - Αυτές τις κυρώσεις ζητάμε για την Τουρκία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε «πυρετό» επαφών για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ελληνική Κυβέρνηση να επιμένει στην ανάδειξη της σημασίας του και να ζητά συγκεκριμένες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, παράλληλα, να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με τις δύο χώρες να επιθυμούν με κάθε τρόπο να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει αμετακίνητος.

Οι δύο ηγέτες, αναμένεται, εξάλλου, να επικαιροποιήσουν και να συντονίσουν την τακτική τους εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 17/18 Ιουλίου, καθώς η Αθήνα στηρίζει σθεναρά την αξίωση της Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας μετά τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικώς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας εγκαινιάζει έναν ακόμη κύκλο διεθνοποίησης της παραβατικότητας της Άγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αντιστοίχως. Στο ίδιο μοτίβο, η Αθήνα επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί σε όλα τα φόρα εξ ου και η προ ημερών επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρικ Ντάεμς, κατά την οποία η πρώην Υπουργός Εξωτερικών ζητούσε προκαταβολικά την γνωμοδότηση του Συμβουλίου για τυχόν προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία. Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η Αντιπρόεδρος για πολιτιστικά ζητήματα του οργάνου, Φωτεινή Πιπιλή.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του πως σε περίπτωση, που η Τουρκία προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Ελλάδα θα απαντήσει με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Συμπλήρωσε, δε, πως σε αυτήν την περίπτωση, η Αθήνα θα κινηθεί για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη στρατιωτική συνδρομή των λοιπών κρατών – μελών.

Η σκλήρυνση της ελληνικής στάσης, αποτυπώνεται και στην βεντάλια των διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων, που ζήτησε να ετοιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Δένδιας. Μεταξύ των μέτρων, που εισηγήθηκε η Αθήνα είναι ο τερματισμός διοχέτευσης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο τερματισμός της πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, που συνεπάγεται και την διακοπή της ροής κονδυλίων, που εντάσσονται στην προενταξιακή διαδικασία, η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης κ.α.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share