Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανασχηματισμός: Ποιους πετάει εκτός κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι αναβαθμίζονται;

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

17 Ιουνίου 2020 08:14
Ανασχηματισμός: Ποιους πετάει εκτός κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι αναβαθμίζονται;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενισχύεται τις τελευταίες ώρες η αίσθηση στους παροικούντες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο ανασχηματισμός είναι πιθανόν να είναι υπόθεση ακόμη και ολίγων 24ωρων.

Από την Ιερουσαλήμ την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε κατ' ουσίαν πως οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι κατ' ουσίαν προ των πυλών: Όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι επεχείρησαν να του εκμαιεύσουν κάποια πληροφορία γύρω από τις προθέσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος εκείνος τους διόρθωσε με νόημα λέγοντας πως η σωστή λέξη δεν είναι ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές κινήσεις.

Συνεχίζοντας, πάντως, τις αινιγματικές του τοποθετήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως συνηθίζει να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις για μείζονες πολιτικές κινήσεις σε αποδράσεις του στο βουνό, ωστόσο, τώρα είναι καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος κατ ουσίαν προανήγγειλε τον ανασχηματισμό λέγοντας ότι οι διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μετά το ολικό άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Βασική παράμετρος του επικείμενου ανασχηματισμού είναι σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πακτωλού χρημάτων, που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για αυτό και αναμένεται να ενισχυθούν σε πρόσωπα, αλλά και σε αρμοδιότητες Υπουργεία, που σχετίζονται άμεσα με το masterplan, που θα εκπονηθεί για αυτόν το σκοπό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έντονη φημολογία των τελευταίων 24ωρων και η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα του εν απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού και επικεφαλής οικονομικού του συμβούλου, Άλεξ Πατέλη και μάλιστα σε κρίσιμο πόστο σε οικονομικό υπουργείο.

Ούτως ή άλλως πληροφορίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος έφερναν τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιούνται έως τα μέσα Ιουλίου, καθώς το σενάριο του τέλους Αυγούστου/αρχής Σεπτεμβρίου έδειχνε να ατονεί. Χωρίς να μπορεί τούτη την ώρα να αποκλειστεί κάποια έκπληξη ή κάποια ανατροπή, καθώς ανέκαθεν οι ανασχηματισμοί αποκτούν ως ένα βαθμό την δική του δυναμική, το κυρίαρχο αυτήν την ώρα, τουλάχιστον, σενάριο κάνει λόγο για συγκεκριμένες αλλαγές σε Υπουργικό επίπεδο και περισσότερες σε επίπεδο Υφυπουργών, καθώς η εικόνα της κυβέρνησης είναι κατά γενική ομολογία θετική.

Βάσει αυτών υπό αποχώρηση φαντάζουν από το κυβερνητικό σχήμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στην οδό Σταδίου, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως κατευθύνεται πάντα βάσει των έως τώρα πληροφοριών ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναζητείται γαλάζιος βουλευτής, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί την θέση να καταλάβει τελικώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Προς υπουργοποίηση φέρονται και τα προβεβλημένα γαλάζια στελέχη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι πιθανόν να βρεθούν ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και η Άννα Καραμανλή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share