Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

«Βόμβα» του Κώστα Κυρανάκη για πρόωρες εκλογές λόγω κορωνοϊού

Όλα όσα είπε

28 Απριλίου 2020 12:17
«Βόμβα» του Κώστα Κυρανάκη για πρόωρες εκλογές λόγω κορωνοϊού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» πυροδότησε ο Κώστας Κυρανάκης για πρόωρες εκλογές λόγω του κορωνοϊού, εξηγώντας πως ίσως θα έπρεπε να τις ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν επικρατήσουν συνθήκες διαφορετικές, σε σύγκριση με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε, ότι δεν κάνει κάποια πρόβλεψη, αλλά θα ήταν ορθό να ζητηθεί η λαϊκή εντολή, αν η Κυβέρνηση αναγκαστεί να εφαρμόσει διαφορετικά πράγματα, σε σύγκριση με όσα είχε υπσοσχεθεί στις 7 Ιουλίου. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαν οργιάσει τα δημοσιεύματα για πρόωρες κάλπες.

«Πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλά κάνουν και είναι επί ποδός. Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή», είπε ο κ. Κυρανάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Ναι, φυσικά νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τις ζητήσει».

Άρση μέτρων: Το αναλυτικό πλάνο για την επιστροφή στην κανονικότητα - Ανακοινώσεις από Κυριάκο Μητσοτάκη και Υφυπουργούς

Η πιο σπουδαία ώρα μέχρι στιγμής φτάνει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχικά και τους έξι αρμόδιους για κάθε τομέα Υφυπουργούς μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αντίστοιχα, να ανακοινώνουν τον τρόπο, με τον οποίο τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν σταδιακά, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Στις 6 το απόγευμα σήμερα (28/4) πρώτα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων, για να έρθουν μετά οι υπόλοιποι προαναφερθέντες με αναλύσεις για όλες τις διαδικασίες και όσα θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της άρσης μέτρων, έτσι ώστε να γίνει μια σταδιακή επάνοδος σε μια κανονικότητα, που όμως, όπως τονίζουν, δεν θα είναι πλήρης και δεν θα μοιάζει με την καθημερινότητα πριν από τον φονικό ιό.

Απαιτεί γάντια, μάσκες, κοινωνική απόσταση, συνεχές καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και πολύ μεγάλη προσοχή από όλους έτσι ώστε να μην αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού.

Μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για την άρση μέτρων, οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) και Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του), θα πάρουν τον λόγο για να δώσουν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού.

Μετά τις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών και των επιστημόνων, ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του τις προτάσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού, που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, με την κατάργηση ουσιαστικά του περιορισμού μετακίνησης, αλλά και το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων, κάτω από ειδικές όμως συνθήκες.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την άρση μέτρων του κορωνοϊού έχει ως εξής:

- 4 Μαΐου: ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.

- 11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.

Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

- 1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

- 1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ;

Ενα άλλο μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι η επέκταση του ωραρίου προσέλευσης εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης κορωνοϊού. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που εξετάζεται εδώ και ημέρες, είναι να σπάσει σε τρία μέρη η προσέλευση των εργαζομένων στην δουλειά τους, ώστε να αποφευχθεί το αδιαχώρητο που επικρατεί υπό κανονικές συνθήκες σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, από τις 7:30 ως τις 8:30 το πρωί. Οπως τόνισε και ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σπάσει σε τρία στάδια η ώρα αιχμής, σταδιακά από τις 8 ως τις 10. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας.

Παράλληλα, απαραίτητη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, ως ένα ακόμη μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.Ηδη ο κ. Τσιόδρας, αλλά και άλλοι ειδικοί έχουν επισημάνει την σημασία του να γίνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα είναι υποχρεωτική για ένα διάστημα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση από κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και εντός καταστημάτων, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share