Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βρυξέλλες: Έφυγε χωρίς να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν

Τι συνέβη;

9 Μαρτίου 2020 22:25
Βρυξέλλες: Έφυγε χωρίς να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν

Αποχώρησε εσπευσμένα απο το Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο ο Εντογάν, δίχως να παραστεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν από το πρόγραμμα να πάρει μέρος στη συνέντευξη.

Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση Ερντογάν, ως κίνηση δυσαρέσκειας, καθώς πιστεύουν πως αν τα πράγματα στις συνομιλίες πήγαιναν όπως θα ήθελε, δεν θα αποχώρούσε από τη συνέντευξη Τύπου.

Δείτε επίσης το αυστηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Άμεση δράση από την Κομισιόν: Ζήτησε από την Τουρκία να απομακρυνθούν από τον Έβρο οι μετανάστες!

Στην επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία προσβλέπει η Πρόεδρος της Κομισιόν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες. Δείτε, παράλληλα, τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φτάσει στο Βέλγιο στις 7 ώρα Ελλάδας και θα συναντηθεί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουμε ξανά το διάλογο και να αναπτύξουμε ένα τρόπο για μείωση της έντασης και της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία νωρίτερα είχε καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Θα συζητήσουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση για τη μείωση της έντασης και της πίεσης στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σεβασμός και στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην πρόσβαση στο άσυλο», τόνισε.

«Ωστόσο, η συζήτηση θα είναι ευρύτερη, θα αφορά τη Συρία και άλλα θέματα αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Θα τα βάλουμε κάτω, βήμα βήμα, θα δούμε τι λέει η κάθε πλευρά και θα διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο θετικό τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πριν από τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων --ιδιαίτερα των ανηλίκων-- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share