Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Απίστευτες απειλές Ερντογάν στη Συρία! «Είτε αποσύρετε τα στρατεύματά σας μέχρι την Παρασκευή, είτε κάνουμε επίθεση»! (video)

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή!

5 Φεβρουαρίου 2020 11:54
Απίστευτες απειλές Ερντογάν στη Συρία! «Είτε αποσύρετε τα στρατεύματά σας μέχρι την Παρασκευή, είτε κάνουμε επίθεση»! (video)

Τρομακτικές είναι οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την πλευρά της Συρίας, ενώ χθες (4/2) σημειώθηκαν ουκ ολίγες παραβιάσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αποστέλλει τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ, αναφέροντας πως είτε θα αποσύρει τα στατεύματά του στις περιοχές, όπου υπάρχει τουρκική επίβλεψη, είτε θα κάνει χρήση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, άρα και επίθεση.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως διαβίβασε αυτό το μήνυμα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες, Τρίτη, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη μεθεπομένη μαχών πρωτοφανούς βιαιότητας ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) που προκάλεσαν περισσότερους από 20 νεκρούς.

Τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, πυρά πυροβολικού του καθεστώτος προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Η Άγκυρα απάντησε βομβαρδίζοντας συριακές θέσεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Σήμερα ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση του καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων «καμπή» στη σύγκρουση στη Συρία.

«Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστούν τα πράγματα όπως πριν εκεί όπου κύλησε το αίμα τούρκων στρατιωτικών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα απαντήσουμε χωρίς καμιά προειδοποίηση σε οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον των στρατιωτικών μας ή εναντίον των μαχητών (σύρους αντάρτες) με τους οποίους συνεργαζόμαστε», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος.

Συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο! Πλοία από 6 χώρες βρίσκονται σε ένα πολεμικό σκηνικό!

Η ένταση στη Μεσόγειο συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς αυτή την ώρα σημειώνεται ένας συνωστισμός πολεμικών πλοίων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία.

Στον χάρτη φαίνονται οι διεκδικήσεις και οι οριοθετήσεις των κρατών, αναφορικά με τη δική τους ΑΟΖ, ενώ φαίνονται και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Οι τουρκικές φρεγάτες φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και σε αυτήν της Κύπρου. Μάλιστα από χθες Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έφθασε στο θαλάσσιο τεμάχιο 4, που βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Όπως φαίνεται και στον χάρτη από μακριά το επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Και όλα αυτά την ώρα που το «Γιαβούζ» παραμένει στο οικόπεδο 8 μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Στα βόρεια του οικοπέδου 8 πλέει το γαλλικό Σαρλ Ντε Γκωλ, καθώς και μία φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού. Σημειώνεται ότι το Σάββατο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ πέταξαν πάνω από την Κύπρο προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. Σχετικό βίντεο ανάρτησε στο Twitter η Γαλλίδα πρέσβης στην Κύπρο, Ιζαμπέλα Ντιούμοντ.

Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σκληρή απέναντι στην Τουρκία θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως φαινόταν ήδη εδώ και καιρό, εξαιτίας των παραβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζοντας κυρώσεις.

Παράλληλα, επιδιώκεται μια διαδικασία «ασανσέρ», στο πλαίσιο της οποίας όσο συνεχίζονται οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, άλλο τόσο θα «εμπλουτίζεται» η εν λόγω λίστα (και αντίθετα).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει ο «Φ». Κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δημοσιεύσαμε δεν δίστασε να προειδοποιήσει κράτη-μέλη αλλά και τις Βρυξέλλες με «αντίμετρα» εάν και εφόσον τοποθετηθούν ονόματα στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). Η κυβέρνησης της Άγκυρας θεωρούσε δε ως δεδομένο ότι κάποια κράτη-μέλη δεν θα συναινούσαν προς τη κατεύθυνση τοποθέτησης ονομάτων στη λίστα, δεδομένης και της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Συνεπώς, η δρομολογούμενη πολιτική απόφαση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για μια σειρά λόγων:

1. Κατ’ αρχάς σπάει το «πολιτικό ταμπού» κάποιων κρατών-μελών, εισάγοντας στοχευμένα μέτρα, σε πρώτο χρόνο, κατά φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τείνει να δημιουργήσει ένα «σημαντικό προηγούμενο», προς αξιοποίηση.

2. Καταδεικνύει πλέον ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην οποία προβαίνει η Τουρκία μέσω των έκνομων της ενεργειών, απαιτεί ουσιαστική συλλογική αντίδραση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε φραστικές κορώνες περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο.

3. Στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Ε.Ε. και εκ των πραγμάτων δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για όσες εταιρίες και για όσα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

4. Παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιχειρήσουν υποβολή και άλλων ονομάτων, τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών οντοτήτων, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν συνετιστεί ούτε αυτή τη φορά και συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητές της.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη στο στόχαστρο

Με άλλα λόγια, εγκαινιάζουν μια προσπάθεια, ο κύκλος της οποίας όχι μόνο δεν κλείνει με την τοποθέτηση των «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» στη λίστα, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, «αναλόγως των εξελίξεων επί του εδάφους». Αυτή είναι και η έννοια της διαδικασίας «ασανσέρ», σύμφωνα με την οποία όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, άλλο τόσο η λίστα κυρώσεων θα διευρύνεται με νέα ονόματα. Και αντίθετα βεβαίως, εάν η Τουρκία τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, οι λόγοι επιβολής κυρώσεων θα εκλείψουν.

Στην παρούσα φάση που διανύουμε, τα δύο ονόματα «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» μπορούν να θεωρηθούν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες; Προφανέστατα, όχι. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και στην κλιμάκωσή τους στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Δεν παύουν, ωστόσο, να «κάνουν μια αρχή», προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και συνεπώς, επιτρέπουν την οικοδόμηση νέου κύκλου νομικών μέτρων, στη βάση υφιστάμενων προτάσεων που εκκρεμούν, καθώς και νέων εισηγήσεων. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share