Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι! Αυτή είναι η ατζέντα συζήτησης με τον Εμανουέλ Μακρόν! (video)

Έρχονται εξελίξεις!

29 Ιανουαρίου 2020 14:49
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι! Αυτή είναι η ατζέντα συζήτησης με τον Εμανουέλ Μακρόν! (video)

Ακόμη μια επίσκεψη, τη δεύτερή του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με αρκετά σημαντικά ζητήματα να τίθενται στην ατζέντα, μετά τη συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα της Μεσογείου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, με τη γαλλική στήριξη να ζητείται, ενώ η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα εξοπλιστικά προγράμματα θα έχουν τη δική τους αναφορά.

Μητσοτάκης Μακρόν

Οι διμερείς σχέσεις θα επαναπροσδιοριστούν με βάση τις εξελίξεις στη Λιβύη και συγκεκριμένα τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Γαλλία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει τη σύγκλιση συμφερόντων Αθήνας-Παρισιού για να εξασφαλίσει μία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή γαλλική στήριξη. Μια στήριξη που εάν είναι δυνατόν να υπερβαίνει το επίπεδο της διπλωματίας.

Η προ ημερών δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή» θεωρείται προάγγελος των θέσεων που θα εκφράσει και ο πρόεδρος Μακρόν στη σημερινή συνάντηση. Αναμένεται, επίσης, να καταδικαστεί με σκληρές εκφράσεις και η συμφωνία Ερντογάν-Σαράτζ και οι πειρατικές γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή φαίνεται να παίρνει χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση των δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών [email protected] Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και μεταξύ των δύο ηγετών.

Μπορεί τα εθνικά να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, αλλά η Αθήνα έχει εξίσου στραμμένο στο βλέμμα της και στην οικονομία. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι προσδοκά γαλλική στήριξη στο αίτημα μείωσης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που υποχρεούται να παράγει η Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μόνο αν μειωθεί το προβλεπόμενο ύψος θα προκύψει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, ώστε η κυβέρνηση να έχει περιθώριο να προβεί σε μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, προσέρχεται στο τετ-α-τετ, αναμένοντας τη στήριξη του προέδρου Μακρόν για μία δέσμη ελληνικών αιτημάτων: Πρώτον, τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το προβλεπόμενο 3,5% του ΑΕΠ για το 2021. Δεύτερον την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (Anfas και Smp's) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς. Τρίτον, την καθιέρωση του Smoothing Mechanism, με τον οποίο θα μπορούν να μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Μην ξεχνάμε ότι σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο θα παρευρεθεί και σε εκδήλωση του ελληνογαλλικού φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 100 μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών στη γαλλική πρωτεύουσα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):

14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée.
14:30 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος.
15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron.
15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.
16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες.
20:00 Αναχώρηση του Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share