Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Απίθανες προκλήσεις της Τουρκίας! Τα ζητάει... όλα ο Ερντογάν! (photo)

Έχει ξεφύγει ο Σουλτάνος!

24 Ιανουαρίου 2020 11:46
Απίθανες προκλήσεις της Τουρκίας! Τα ζητάει... όλα ο Ερντογάν! (photo)

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματημό, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αναρτά ολοκλήρο... κατάλογο με πέντε αξιώσεις της χώρας στο Αιγαίο, που αποτελεί ευθεία πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε.

Η γειτονική χώρα θέτει μεταξύ άλλων θέματα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, κυριαρχίας επί βραχονησίδων όπως τα Ίμια, εναέριο χώρο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και έρευνα/διάσωση στο Αιγαίο, με το θράσος του Σουλτάνου να μην έχει τέλος.

Ερντογάν Μητσοτάκης

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter του Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντή Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παρουσίασε τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.

Τσαγκατάι

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία έρχεται ως συνέχεια των τρομερών προκλήσεων των γειτόνων μας, που την ίδια ώρα βιώνουν και την εμπλοκή τους στη Λιβύη, έχοντας προκαλέσει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αν και η ελληνική πλευρά παραμένει συγκρατημένη για το θέμα, χωρίς να σημαίνει πως δεν επαγρυπνά.

Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το σχετικό κείμενο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share