Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Επιστολή στήριξης σε Ελλάδα και Μητσοτάκη από τον Πομπέο!

Σπουδαία κίνηση!

21 Ιανουαρίου 2020 12:52
Επιστολή στήριξης σε Ελλάδα και Μητσοτάκη από τον Πομπέο!

Την ώρα που η τρομερή προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεφεύγει, με αποκορύφωμα τη δήλωση για την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απέστειλε επιστολή στήριξη προς την χώρα μας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεσων, όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι στην επίμαχη επιστολή ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, στην επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μια κίνηση που όπως εξήγησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας την επιστολή του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα ο Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξη τύπου.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προχωρά στις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!

Οι νέες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με την προκλητικότητα του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφεραν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επισπεύδει τη διαδικασία για τις κυρώσεις προς την πλευρά της γειτονικής χώρας, απευθύνοντας το μήνυμα για εκεχειρία, αλλά όχι πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, που συναντήθηκαν σήμερα (20/1) στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, να προχωρήσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ.Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου “συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός» και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ.Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Ζ.Μπορέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Έριξε πυραύλους σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα ο Χαφτάρ! (video)

Τρομερές εξελίξεις υπάρχουν στο ζήτημα της Λιβύης, αφού αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του στατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, πραγματοποίησαν ρίψη πυραύλων σε εμπορικό πλοίο που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι και μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.

Το πλοίο έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Τρίπολης, χωρίς να διευκρινίζεται για το είδος των όπλων. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως μπορεί να επρόκειτο για τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα. Ο στρατάρχης Χαφτάρ, με αυτό τον τρόπο, δείχνει να αρνείται να δεχθεί τις απαιτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αντιστέκεται στην προκλητική πολιτική του Σουλτάνου, που νωρίτερα μιλούσε περί ανυπαρξίας υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά.

Σε άλλο βίντεο διακρίνονται MIM-23 Hawk, καθώς και ραντάρ AN / MPQ-64 Sentinel 3D.

Την είδηση για την πιθανή νέα μεταφορά τουρκικών αντιαεροπορικών όπλων, την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη και με βάση ρωσικές πληροφορίες για τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι για να φυλάξουν αεροδρόμια, διοικητήρια και άλλες εγκαταστάσεις που εδρεύουν Τούρκοι στρατιωτικοί.

Ρωσικό ΜΜΕ, δημοσίευσε πληροφορίες που ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη MiG-23 του Χαφτάρ, εκτόξευσαν πυραύλους τύπου X-23 με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο που μετέφερε αγνώστου τύπου οπλισμό και πυρομαχικά, για την κυβέρνηση της εθνικής ενότητας της Λιβύης, στα ανοικτά της Τρίπολης.

Βίντεο παρουσιάζουν το κατάστρωμα ενός άγνωστου εμπορικού πλοίου να καίγεται, ενώ δεν δίνονται πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων ή/και υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το πλοίο ήταν γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά για τους Τούρκους μισθοφόρους και τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και είχε αποπλεύσει από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες.

Κρίνοντας από την περιοχή του περιστατικού, αναφέρουν οι ρωσικές πηγές,το πλοίο καταστράφηκε εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, ενώ νωρίτερα, οι δυνάμεις του LNA είχαν ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμες να βυθίσουν όλα τα πλοία που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της χώρας χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ο στρατός του ηγέτη του LNA ευρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ πέριξ αυτής έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη και πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη του LNA,από χιλιάδες άντρες με βαρύ εξοπλισμό, για να επιβάλει την δική της συμφωνία “ κατάπαυση του πυρός” σε Τούρκους, Τουρκμένους, και Σύρους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ψυχρή λογική, ο Ερντογάν αν θέλει να σώσει την παρτίδα, θα πρέπει να αποστείλει άμεσα μια μοίρα τουρκικών αεροσκαφών F-16, πράγμα όμως που θα τον εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά στη Λιβύη, επισύροντας επίσης και την οργή της διεθνούς κοινής γνώμης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share