Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εξελίξεις από τη Ρωσία! Φήμη ότι σχεδιάζει να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα!

Ραγδαίες αλλαγές στην Κύπρο!

20 Ιανουαρίου 2020 14:03
Εξελίξεις από τη Ρωσία! Φήμη ότι σχεδιάζει να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα!

Τα... πάνω κάτω δείχνει να είναι έτοιμος να φέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Soczu, ο πρόεδρος της Ρωσίας φημολογείται πως σχεδιάζει να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα εδάφη της Τουρκίας στην Κύπρο!

Σε αντάλλαγμα, η γειτονική χώρα θα προσφέρει συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και θα αναγνωρίσει την Αμπαχαζία, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσφέρει βάση στους Ρώσους στα Κατεχόμενα! Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να έχει και τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεώτρηση νότια της Κύπρου.

Όλα τα παραπάνω τα υποστηρίζει, μιλώντας στη Sozcu (σ.σ. που πρόσκειται στην αντιπολίτευση), ο πρώην διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι, όπως αναδημοσιεύει το sigmalive.

Ο Αταμπάι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, αναφέρει πως «για να αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στην Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ. Αντίστοιχα ενδέχεται αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία». Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, καθώς και βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, προκειμένου η Μόσχα να την χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Μιλώντας επίσης στη Sozcu, ο σύμβουλος του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία), Ερντογάν Τοπράκ, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βάση στην Τουρκία για να ελέγχει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα ζητά βάση από την Τουρκία. Το είχε ξανακάνει τόσο το 1944 όσο και αργότερα επί Στάλιν το 1945. Και τις δυο προηγούμενες, φορές, πάντως, το αίτημα είχε απορριφθεί από την Άγκυρα.

Διάσκεψη του Βερολίνου: Το τελικό ανακοινωθέν για τη Λιβύη!

Μετά από πάνω από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Τι λέει το τελικό ανακοινωθέν;

Με βασικό στοίχημα την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη συνεδρίασε η Διάσκεψη του Βερολίνου με τους εμπλεκόμενους ηγέτες να επιδίδονται στην διπλωματία για να κερδίσουν όσα περισσότερα προνόμια γίνεται. Να υπενθυμίσουμε ότι Χαλίφα Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι διεθνείς ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο υποσχέθηκαν να συγκροτήσουν μια πολυμερή επιτροπή παρακολούθησης προκειμένου να συνεχίσει τον συντονισμό των εξελίξεων στη Λιβύη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο το οποίο επικαλείται το ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, σημειώνει πως οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Το τελικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι διεθνείς ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και ότι η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος στόχος της συνόδου ήταν να αποκτήσουν οι ξένες δυνάμεις επιρροή στην περιοχή για να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στον πόλεμο - είτε μέσω της προμήθειας όπλων, στρατευμάτων ή χρηματοδότησης.

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ώρες αγωνίας, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη στο Βερολίνο η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες συμφλωνησαν στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης και στην επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.

«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ήρθαμε σε συμφωνία ώστε να καταρτίσουμε πλάνο που να στηρίζει την επιβολή ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες.

Χαλίφα Χαφτάρ: Αναχώρησε από την Αθήνα για το Βερολίνο!

Αναχώρησε από την Αθήνα για το Βερολίνο ο Χαλίφα Χάφταρ, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ αναχώρησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε από την Πέμπτη, με την πρωτεύουσα της Γερμανίας να είναι ο πιθανότερος προορισμός του, προκειμένου να δώσει το παρών στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τη Λιβύη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντειο τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε όλη τη διαδρομή του προς το αεροδρόμιο.

Ξεκίνησε η συνάντηση στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη-Χαφτάρ!

Τη συνάντησή τους στη Βουλή ξεκίνησαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Λίβυο Στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο τελευταίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε με τον κύριο Χαφτάρ έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί, με τον Στρατάρχη να έχει έρθει στην Ελλάδα από χθες (16/1) το βράδυ.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

«Εμείς ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει και την αποκατάσταση του πυρός και την ασφάλεια στη Λιβύη, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα τη Λιβύη», τόνισε ακόμη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, όμως νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τη Λιβύη. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ!

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια.

Η συνάντηση έγινε σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα. Τόσο ο Δένδιας όσο και ο Χαφτάρ μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλησαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γύρω από το λιβυκό ζήτημα.

Ο Χαλίφα Χάφταρ αμέσως μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια θα βρεθεί με τον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00.

Τα αποτελέσματά των συναντήσεων αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Βερολίνου – στην οποία, παρεμπιπτόντως, θα δώσει το παρών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Δένδιας: Τι ζήτησε από τον στρατηγό Χαφτάρ

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωετρικών.

«Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας», είπε.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9.

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας -αλλά και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης- έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Υποδέχθηκα πριν λίγο στο Υπουργείο Εξωτερικών τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Khalifa Haftar

Posted by Νίκος Δένδιας on Friday, January 17, 2020

H μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη πάντως δεν φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητη και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας «πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό»

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη.

Παράλληλα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι βάσει της συμφωνίας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι δυνατό για καμία χώρα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και έρευνες στην περιοχή, χωρίς την έγκριση Τουρκίας και Λιβύης.

Και συνέχισε: «Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».

Ποιοι θα πάνε στο Βερολίνο

H Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share