Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης από την Αθήνα!

Τι συνέβη;

6 Δεκεμβρίου 2019 11:27
Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης από την Αθήνα!
Follow us on Google News

Εντός της ημέρας αναμένεται η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα κάτι για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Δένδιας προ ημερών.

Ο κύριος Δένδιας είχε ζητήσει από τον πρέσβη να παραδώσει άμεσα το κείμενο της συμφωνίας που είχε υπογράψει η χώρα του με την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, η διορία έληξε συνεπώς θα πρέπει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλασή του.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς μετά την έγκριση του μνημονίου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, «πράσινο» έδωσε και η κυβέρνηση της Λιβύης. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στηρίζει την Αθήνα και χαρακτηρίζει «προκλητική» τη συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος πρέσβης θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να κηρυχθεί «persona non grata» (ελλ. ανεπιθύμητο πρόσωπο) και να του δοθεί μικρή διορία προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τουρκική Εθνοσυνέλευση αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Άγκυρα. Την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

πρεσβεία
Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα.

Πάιατ: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Μιλώντας στην ημερίδα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ καταδίκασε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, μια "συμφωνία" που πρόκειται να χωρίσει στα δύο τη Μεσόγειο!

«Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Η Τουρκία θα κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, όπως διέρρευσαν χθες οι Τούρκοι, θα καταθέσουν στα Ηνωμένα Έθνη τι συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη, ενώ ισχυρίζονται πως δεν απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της Λιβύης.

Λιβύη

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share