Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Τα σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται, δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι!

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό!

22 Νοεμβρίου 2019 13:02
Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μεταναστευτικό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι τα σύνορα της χώρας μας φυλάσσονται! Το ιστορικό στιγμιότυπο με Τσίπρα, Μητσοτάκη και Άδωνι να γελούν παρέα!

Το πρόβλημα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης. Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μεταναστευτική καταιγίδα. Από την στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, ο πυρήνας του προβλήματος που εντοπίζεται στα ανατολικα σύνορα έχουν οδηγήσει σε έκρηξη του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπροούμε να αναλωθούμε στις ευθύνες των προηγούμενων. Εχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες και να στηριχθούμε και στην δική σας βοήθεια.

Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ αλλά χθές στο ΕΛΚ αφιέρωσα την ομιλία μου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος θέτοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ΕΕ και επισήμανα τις ευθύνες κομμάτων που ανήκουν στην δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν γίνεται να ωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προνόμια όπως συνθήκη Σέγκεν και από την άλλη να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.

«Η κυβέρνησή σας δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σήμερα στη Βουλή, όπου συζητήθηκε η ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κoινωνία εκπέμπουν SOS».Πρέπει να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας, είπε η κ. Γεννηματά, για να συμπληρώσει ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και αντοχή του συστήματος υποδοχής, αλλά και η αντοχή των κατοίκων.

«Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;» ρώτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το «πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί το πρόβλημα του ασύλου να το έχουν μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων! Να είστε πιο προσεχτικοί με την Ελλάδα!" (Video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την χώρα μας και τα κύματα προσφυγικών ροών που δέχεται στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο! Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί με την Ελλάδα και ότι μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει όλα τα προβλήματα τριών ηπείρων!

«Το λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων και με αυτή την κυβέρνηση θα το επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για τις δικές του επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας «ότι δεν χρειάζονται ρητορικές εξάρσεις» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Με αφορμή το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε για άλλη μια φορά τις πρακτικές της Τουρκίας να αμφισβητεί τα δεδομένα δεκαετιών και να «εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις τόσο όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο».

«Θα ήταν ήταν καλό να μην φορτίζει (σ.σ. η Τουρκία) περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς δικαίου» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Athensmagazine.gr:

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share