Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Τι δηλώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις δομές προσφύγων στις Σέρρες!

Δείτε αναλυτικά!

16 Οκτωβρίου 2019 12:35
Τι δηλώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις δομές προσφύγων στις Σέρρες!

Το «βέτο» του δήμου Σερρών στη δημιουργία και λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει πίσω στην αρχική του πρόθεση.

Δείτε επίσης: Νέα τραγωδία με ναυάγιο απέναντι από την Λέσβο!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη, έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν θα λειτουργήσει νέα δομή στις Σέρρες, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Μετά από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προ.Πο κ. Μάνο Λογοθέτη, μου δόθηκε η διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για νέα δομή προσφύγων-μεταναστών στις Σέρρες» λέει ο δήμαρχος Σερρών, χαρακτηρίζοντας «θετική» την εξέλιξη και επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι η «ισοκατανομή των μεταναστευτικών Ροών στο σύνολο της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Στην πόλη των Σερρών λειτουργούν ήδη δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που ο αριθμός τους αγγίζει τους 900. Μαζί με τους άλλους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα διοικητικά όρια του δήμου, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 1.100 άτομα.

Το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του δήμου Σερρών, κλιμάκιο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, βρέθηκε στην πόλη, προκειμένου να αναζητήσει χώρο κατασκευής της νέας δομής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, που απευθύνθηκε και μ’ επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας του να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Δείτε επίσης: 500 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στον Πειραιά!

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Σερρών, ζητώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη, επισημαίνει και τα εξής: «Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις που δεν υπάρχουν σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους».

Δείτε το μενού για 13.000 πρόσφυγες στη Μόρια!

Συνολικά 13.060 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια όταν η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Δείτε επίσης: 500 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στον Πειραιά!

Αυτός είναι ο αριθμός των σιτιζόμενων ατόμων στον καταυλισμό, όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση, που υπέγραψε χτες η “98η Ανωτέρα Διοίκηση Εθνοφυλακής 'Αρχιπελάγους'” με ένωση εταιρειών μαζικής εστίασης.

Η σύμβαση αφορά “στην παροχή πλήρους διατροφής(πρωινό-γεύμα-δείπνο)ν 13.060 ατόμων με δυνατότητα επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων έως 14.000 εάν απαιτηθεί” για διάστημα 7 ημερών(8 Οκτωβρίου έως 14 Οκτωβρίου) αντί του ποσού των 499.234,50 ευρώ. Η διαδικασία σύναψης της σύμβασης διενεργήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς την προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, “λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύμβαση, το πρωινό του γενικού συσσιτίου περιλαμβάνει κρουασάν με σοκολάτα και γάλα ή τσάι. Κατά την τρέχουσα εβδομάδα στους μετανάστες και πρόσφυγες της Μόριας θα σερβιριστούν 3 γεύματα κρέατος(λουκάνικο μοσχαρίσιο, μπιφτέκια και κοτόπουλο συνοδευόμενα με ρύζι), 3 γεύματα με όσπρια(φακόρυζο και φασολάδα συνοδευόμενα με ελιές) και 1 γεύμα λαδερά(αρακάς με πατάτες). Οσον αφορά στο δείπνο, προβλέπεται συνδυασμός βραστού αυγού με ντάκο, ελιές και αγγούρι κατά περίπτωση. Το γεύμα και το δείπνο συνοδεύεται από αραβική πίτα ενώ στο συσσίτιο περιλαμβάνονται και 2,5λίτρα νερού εμφιαλωμένου ανά άτομα για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης.

Ειδικό μενού υπάρχει για βρέφη (0-6 μηνών και 6-12 μηνών), έγκυες και θηλάζουσες καθώς και διαβητικούς ενώ η επιτροπή παραλαβής των παρεχόμενων υπηρεσιών θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο των γευμάτων αποστέλλοντας τα στο στρατιωτικό χημείο για την υποβολή τους σε μικροβιολογικό έλεγχο καθώς σε χημική και ιστολογική εξέταση

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share