Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο!

Δείτε αναλυτικά!

8 Οκτωβρίου 2019 13:02
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο!

O Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει αυτή την ώρα τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Αιγύπτου-Ελλάδας στο Κάϊρο.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής!

Θα ακολουθήσει και η διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κύπρου, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις των τριών ηγετών. Σε αυτές αναμένεται να υπάρξει αυστηρή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στη Συρία.

Ο ηγέτης της Αιγύπτου βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο τελευταίος στην απαγορευμένη οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μετά την εκδίωξή της από την Αίγυπτο το 2013, η αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, στην οποία άνοιξε και τηλεοπτικούς σταθμούς.Η Αίγυπτος, μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο περί «εγκλημάτων» τόσο του ίδιου, όσο και των συμμάχων του Τζιχαντιστών.

Ο Σίσι έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για παροχή οπλισμού στους αντάρτες του ISIS και ασφαλών καταφυγίων, σε μια καταφανή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι τέτοια η ένταση που χαρακτηρίζει τους δύο άνδρες, που όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, γύρισαν την πλάτη ο ένας στον άλλον, με τον Ερντογάν να εξαφανίζεται από την εκδήλωση.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Έθεσε το θέμα του προσφυγικού στον Ερντογάν! Τι ανέφερε για τους φόρους και το πλεόνασμα;

Το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας περιέγραψε σε συνέντευξή του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022.

Η μείωση φόρων, ο στόχος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022 και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε από τη Νέα Υόρκη στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε πως Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων.

«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσης των πλεονασμάτων, ωστόσο εκτίμησε ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της για τη μείωση των πλεονασμάτων. Υπογράμμισε δε πως θέλει να έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό»

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι του έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού. Οπως επεσήμανε, η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές και περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.

«Η συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win)» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση. «Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική» τόνισε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλώσεις για τα Εξάρχεια!

Διαβάστε περισσότερα θέματα πολιτικής στο Athensmagazine.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share