Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι δηλώσεις του υπουργού για το προσφυγικό!

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός!

28 Σεπτεμβρίου 2019 15:11
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι δηλώσεις του υπουργού για το προσφυγικό!

«Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προσφύγων προς την ενδοχώρα»

Δείτε επίσης: Φεύγουν 300 πρόσφυγες από τη Σύμη!

Τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Καβάλα όπου βρέθηκε το βράδυ για τα εγκαίνια της 27ης KAVALAEXPO 2019.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και τόνισε ότι «το αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι «το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση. Κάθε μέρα κάνουμε συσκέψεις με τον αρμόδιο να το διαχειριστεί, τον κ. Χρυσοχοΐδη».

Σχετικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «ο σχεδιασμός που κάνουμε αυτή τη στιγμή με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει να κάνει με το να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει. Και βέβαια εμείς να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις».

Αναζητούνται χώροι εγκατάστασης ανά την Ελλάδα

«Όσον αφορά τους χώρους εγκατάστασης, οι οποίοι όμως δεν περνάνε μόνο από εμάς» συνέχισε ο υπουργός «αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα. Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στο σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

Όμως το τιμόνι το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό οδηγεί όλον το συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να βάλουν πλάτη. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Καταστρέφονται τα hotspot των νησιών;

«Παιδιά που τα έχουν δαγκώσει σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια, εκατοντάδες άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν ένα μπάνιο, ελλείψεις σε φαγητό που τείνουν στην κανονικότητα» με αυτές τις φράσεις μιλά η Guardian, για τα hospot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε επίσης: Συγκινητικό: Προσφυγόπουλα βγαίνουν από τα hotspot!

Η Σόφι ΜακΚάν, εκπρόσωπος των γιατρών χωρίς σύνορα, αλλά και άλλοι εθελοντές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «για 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στα υπερπλήρη καμπ των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε τέτοιες συνθήκες που προσεγγίζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Ο ανθρώπινος πόνος δεν περιγράφεται»
«Τέσσερα χρόνια μετά την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία θα επαναληφθεί», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

«Ο ανθρώπινος πόνος δεν περιγράφεται» υπογραμμίζει ενώ προσθέτει ότι τα περιστατικά αυτοτραυματισμού, ακόμα και σε νηπιακές ηλικίες, έχουν αυξηθεί απότομα. «Δυσκολεύομαι να βρω τα σωστά λόγια γιατί κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που στην Ευρώπη είναι ειλικρινώς απίστευτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δραματική κατάσταση εντείνεται από την αλματώδη αύξηση όσων επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία, περισσότεροι δηλαδή από 13.000, που έφτασαν στα νησιά τον Ιούλιο-Αύγουστο, οι μισοί από όσους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής όλο το 2019.

«Το δράμα που ξετυλίγεται στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης ακολουθεί την απότομη άνοδο του αριθμού που καθιστά επικίνδυνη την θαλάσσια διέλευση από την Τουρκία. Με αδιαμφισβήτητη αδράνεια από τότε που η ΕΕ έφτασε σε μια αμφισβητούμενη συμφωνία με την Άγκυρα για την εξάλειψη των ροών το 2016, οι λαθρέμποροι πάλι αποβιβάζουν τους αιτούντες άσυλο στις παραλίες της Λέσβου, του Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

Δείτε επίσης: Φθιώτιδα: Οι κάτοικοι δεν θέλουν να δημιουργηθεί hotspot!

«Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα νέας προσφυγικής κρίσης»
Το 1/3 των νεοαφιχθέντων προσφύγων στα νησιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Συμβαίνει τόσο γρήγορα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν προλαβαίνουν» δηλώνει η Σοφία Μάλκβιστ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά. Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι. Είναι πολλά τα παιδιά. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι αρχές ακολουθούν βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως η μετακίνηση κάποιων στην κεντρική χώρα και σε σκηνές, αλλά τι θα συμβεί το χειμώνα;», υπογραμμίζει η Μάλβιστ.

«Ωστόσο, αυτοί οι έκτακτης ανάγκης κύκλοι αποσυμφόρησης δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Πρόκειται για μια κρίση που καθοδηγείται από την πολιτική, όπου η ΕΕ έχει επιδιώξει να περιορίσει και να εξωτερικοποιήσει το πρόβλημα [της μετανάστευσης] στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έπρεπε να είναι ένα «προσωρινό και έκτακτο μέτρο» για τη μείωση των ροών και την εξεύρεση ασφαλών νομικών εναλλακτικών λύσεων έναντι των λαθρεμπόρων. Αντίθετα δημιούργησε στρατόπεδα όπου οι άνθρωποι χάνουν την αξιοπρέπειά τους και αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες», δηλώνει η ΜακΚάν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share