Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Έθεσε το θέμα του προσφυγικού στον Ερντογάν! Τι ανέφερε για τους φόρους και το πλεόνασμα;

«Η Ελλάδα success story της ευρωζώνης για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια»

25 Σεπτεμβρίου 2019 21:25
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Έθεσε το θέμα του προσφυγικού στον Ερντογάν! Τι ανέφερε για τους φόρους και το πλεόνασμα;

Το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας περιέγραψε σε συνέντευξή του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022.

Η μείωση φόρων, ο στόχος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022 και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε από τη Νέα Υόρκη στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε πως Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων.

«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσης των πλεονασμάτων, ωστόσο εκτίμησε ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της για τη μείωση των πλεονασμάτων. Υπογράμμισε δε πως θέλει να έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό»

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι του έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού. Οπως επεσήμανε, η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές και περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.

«Η συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win)» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση. «Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική» τόνισε.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν!

Τελείωσε μετά τις 17:30 η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο! Ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο στις 16:45 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης:Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλώσεις για τα Εξάρχεια!

Οι δυο τους συναντήθηκαν για περίπου 45 λεπτά, όπως ήταν και στο πρόγραμμά τους. «Πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις», ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργό στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο διάλογος των δύο ηγετών ήρθε σε μια συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις των δύο και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το Μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου και Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί στην τουρκική πρεσβεία επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Μία συνάντηση που κράτησε περίπου 35 λεπτά. Από την Πειραιώς είχαν δώσει ιδιαίτερο βάρος στις συνομιλίες που θα είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο. Η θεματολογία περιστράφηκε στο Κυπριακό, το προσφυγικό και φυσικά στις διμερείς σχέσεις.

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς και ανώτατα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στις συναντήσεις αυτές, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με 30 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που διοργάνωσε η Goldman Sachs. Στη μία ώρα που διήρκεσε, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησής του και στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Από την άλλη, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και την εξομάλυνση των κόκκινων δανείων. Όχι ως ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται -άλλωστε, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος-, αλλά για τη γρήγορη συμμετοχή τους στην τροφοδότηση της οικονομίας. Επίσης, στάθηκαν στην επιτάχυνση της μείωσης της φορολογίας που δίνει μεγαλύτερα κίνητρα για να εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Σε αυτό τον τομέα η ελληνική πλευρά πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στο αίτημα των αγορών και των επενδυτών για επιθετική μείωση της φορολογίας και από την άλλη στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και του προγράμματος που είναι σε ισχύ. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν θα ερχόταν σε ρήξη με τους εταίρους και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη στη μείωση της φορολογίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Οι αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα ΕΛΠΕ και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις συνολικά για τον τομέα της ενέργειας, όπου υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, με αναφορές στη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στο γεύμα που θα παραθέσει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, παρουσία επενδυτών, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα αλλάζει και τώρα είναι η ευκαιρία να τοποθετηθούν επενδυτικά στη χώρα μας. Παράλληλα θα παρευρεθεί και στο Global Business Forum του Bloomberg. Και στις δύο εκδηλώσεις θα έχει συναντήσεις με ισχυρούς «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας που διαχειρίζονται τεράστια επενδυτικά κεφάλαια.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 11:00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share