Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: "Γκάφα και προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού"

Αιχμές για τα έργα του μετρό...

13 Σεπτεμβρίου 2019 14:49
Αλέξης Τσίπρας:

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία γκάφα για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε "πάσα" στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ! (Video)

Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραία δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση και στην "πλάτη" των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική οδό. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Στη δήλωση που πραγματοποίησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενημέρωση που είχε, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση του πρωθυπουργού για επιλογή της απομάκρυνσης των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και της επανατοποθέτησής τους, κάνοντας λόγο για «δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο και επιστροφή στη διαπλοκή».

Με τον κ. Τσίπρα να προσθέτει: «Θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια. Επιστρέψαμε, δυστυχώς, στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην "πλάτη", όμως, των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το μετρό και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Επίσης, τόνισε πως αυτό το ψευτοδίλημμα «αρχαία ή μετρό» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα με την απόφαση του πρωθυπουργού πάμε στο «ούτε αρχαία, ούτε μετρό».

Αλέξης Τσίπρας: "Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα"!

"Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας έτσι την κριτική του στην πρόταση Μητσοτάκη!

Αυτή τη φορά η παρέμβαση ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «αφελή πρωτοβουλία» της κυβέρνησης προτείνοντας αντίθετα στην κυβέρνηση «με τη στήριξη όλων μας» να ζητήσει »την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Δείτε την δήλωση εδώ:

Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό...

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, September 3, 2019

Πόλεμος για τα μάρμαρα: "Εμείς αποφασίζουμε" δηλώνει το Βρετανικό μουσείο!

Το Βρετανικό Μουσείο στη δήλωσή του υπενθυμίζει ότι ούτε καν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που αφορούν τα εκθέματα του Μουσείου

"Οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου", ξεκαθαρίζει εκπρόσωπος του μουσείου, με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» απαντώντας, επί της ουσίας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε, σε συνέντευξή του στον Observer, ότι σκοπεύει να διατυπώσει, προς τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 2021, με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει κλεμμένες αρχαιότητες!

Μπορεί η αρχική απάντηση του Μουσείου να είναι συγκαταβατική μιας και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θα εξεταστεί κάθε αίτημα δανεισμού» επί της ουσίας όμως κάνει επίδειξη ισχύος στην Ελληνική Κυβέρνηση υπενθυμίζοντας πως κανένας πολιτικός, ούτε καν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που αφορούν τα εκθέματα του Μουσείου.

Προκειμένου δε να μην υψώσουν τους τόνους, οι εκπρόσωποι του Μουσείου δηλώνουν τα τυπικά ότι δηλαδή θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς».

Ωστόσο, μόλις πριν λίγους μήνες, ο διευθυντής του Μουσείου είχε αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εάν δεν αναγνωριστεί πως η ιδιοκτησία του ανήκει στην Βρετανία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share