Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Brexit: Ο εμφύλιος στους Τόρις, η αντιπολίτευση και οι κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον!

Ποιο θα είναι το μέλλον της Βρετανίας;

3 Σεπτεμβρίου 2019 14:45
Brexit: Ο εμφύλιος στους Τόρις, η αντιπολίτευση και οι κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον!

Ποιο θα είναι το μέλλον της Βρετανίας; Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον λόγω του Brexit!

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με το στομφώδες ύφος που φωνάζει λες και βρίσκεται σε λαϊκή αγορά, είναι αυτός που θα εγκρίνει ή όχι το αίτημα των «Remainers», αυτών που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε- να περάσουν νόμο που θα μπορεί να μπλοκάρει το σχέδιο Τζόνσον: ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ο Μπέρκοου έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του...

Ο μικροκαμωμένος Μπέρκοου (έχει ύψος 1,68 μ.), αναφερόμενος στην απόφαση του Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες, έκανε λόγο για «συνταγματική αγριότητα» εκφράζοντας την έντονη οργή του για την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε (31η Οκτωβρίου).

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει εμφύλιος στους Τόρις, το κόμμα των Συντηρητικών εμφανίζεται διχασμένο όσο ποτέ, υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε που απειλούν τον Τζόνσον ότι θα αλλάξουν «στρατόπεδο» στηρίζοντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς. Υπάρχουν τέλος αυτοί που απλά αντιτίθενται στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού επιθυμώντας κάποιον άλλο στη θέση του.

Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί τους Τόρις: Ή με στηρίζετε, ή πάμε σε πρόωρες εκλογές την 14η Οκτωβρίου».

Από την πλευρά των Εργατικών, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ο ηγέτης του κόμματος,Τζέρεμι Κόρμπιν περιμένει εναγωνίως την «ανταρσία» των Βρετανών βουλευτών, ωστόσο, σε περίπτωση εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του.

Brexit: Το χάος πλησιάζει μαζί και οι συνέπειες για την Βρετανία!

Το χάος πλησιάζει λόγω Brexit μαζί όμως έρχονται και οι συνέπειες για την Βρετανία! Κίνηση βόμβα από τον Μπόρις Τζόνσον!

Το κυνικό σχέδιο του Τζόνσον να εμποδίσει τους βουλευτές να βάλουν φρένο στην παράτολμη πορεία, που ο ίδιος οδηγεί τη Βρετανία, προς ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει θύελλα οργής στη χώρα. Και μολονότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η κίνησή του δεν έχει καμία σχέση με το διαζύγιο της χώρας από την ΕΕ, οι ενέργειές του κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, έστω κι αν είναι νόμιμες από τεχνικής άποψης.

Το παιχνίδι ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, δεν έχει χαθεί ακόμη για τους αντιπάλους του, που μπορούν να ανατρέψουν, αν οργανωθούν, τα σχέδιά του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες ενός άτακτου Brexit θα είναι τρομακτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι (βασικότερες) συνέπειες του άτακτου Brexit

Ακόμη και η ανάλυση της ίδιας της κυβέρνησης των Τόρηδων προβλέπει ότι με μια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία η βρετανική οικονομία μετά από μια δεκαπενταετία θα είναι συρρικνωμένη κατά 9%, απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ. Ο Τζόνσον λέει ότι οι προετοιμασίες για τις άμεσες επιπτώσεις «είναι κολοσσιαίες, εκτεταμένες και φανταστικές». Αλλά οι ειδικοί προβλέπουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, πλήγματα στις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, στην τουριστική της βιομηχανία κ.λπ.

Τεράστιο το πλήγμα για το εμπόριο

Ευθύς μόλις αποχωρήσει άτακτα η Βρετανία από την ΕΕ, λόγω του καθεστώτος «τρίτης χώρας» οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς από την Ένωση, που θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Συναγερμός έχει σημάνει και στις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει της απειλής επιβολής υψηλών δασμών και της γραφειοκρατίας, που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στα σύνορα με την Jaguar Land Rover να προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να σημάνει διακοπή της παραγωγής με ημερήσιο κόστος 60 εκατ. λιρών!

Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα

Η έκθεση “Yellowhammer” της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ θα σημειωθούν καθυστερήσεις και στις εισαγωγές φαρμάκων από την Ευρώπη με το κοινό και τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες για ένα άτακτο Brexit, καθώς η κόπωση από τις χαοτικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξόδου έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Ελλείψεις αναμένονται και στα καύσιμα, που θα επιδεινωθούν καθώς οι Βρετανοί θα σπεύδουν αλαφιασμένοι στα πρατήρια.

Οικονομία και χρηματοπιστωτικός κλάδος

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν ότι ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας με την λίρα να κατρακυλά αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν αποκλείεται να μειώσουν τα έξοδά τους φοβούμενοι για το μελλοντικό τους εισόδημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο της οικονομίας, ενώ το κλίμα ανησυχίας θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών με αποτέλεσμα να σφίξουν την στρόφιγγα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δείτε ακόμα: Banksy: Παίρνει θέση για το Brexit!

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit θα οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση σχεδόν 8% -μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2007, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30%, ο δείκτης ανεργίας σχεδόν θα διπλασιαστεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, και 100.000 Βρετανοί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τον τουρισμό

Η προοπτική ενός χαοτικού Brexit, που πλησιάζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, αναμένεται να καταφέρει πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και να μετατρέψει τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν εφιάλτη καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι ασφάλειες, οι τραπεζικές χρεώσεις (π.χ. στην χρήση πιστωτικών καρτών, βραδύτερες τραπεζικές διαδικασίες κτλ) και τα τέλη περιαγωγής των κινητών.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν με έγκαιρο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες όσον αφορά στην εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τελούν υπό επεξεργασίας οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης. Και μπορεί τα προβλήματα στο σχεδιασμό των διακοπών εκατομμυρίων ανθρώπων να φαντάζουν μικρά έναντι του τεράστιου διακυβεύματος για το εμπόριο, αλλά ο τουρισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βρετανίας παράγει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συντηρεί εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο.

TAGS
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share