Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ανησυχία για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Τι συμβαίνει με την υγεία του!

Δεν θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής της oμάδας G7!

19 Αυγούστου 2019 18:05
Ανησυχία για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Τι συμβαίνει με την υγεία του!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής της oμάδας G7 το επόμενο σαββατοκύριακο, έπειτα από την χοληδεκτομή στην οποία υποβλήθηκε, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό είπε ότι ο Γιούνκερ υποβλήθηκε σε επιτυχή χοληδεκτομή το σαββατοκύριακο, αλλά οι γιατροί του τον συμβούλευσαν να μην ταξιδέψει.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επέμβαση πήγε καλά και ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει», είπε η Μπερτό στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Οι γιατροί του έχουν επισημάνει ότι αυτή την περίοδο δεν θα πρέπει να ταξιδέψει και είμαστε επίσης σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην σύνοδο της G7 αυτό το σαββατοκύριακο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Γιούνκερ θα συζητήσει ζητήματα της G7 πριν από την σύνοδο που θα διαρκέσει από το Σάββατο έως την Δευτέρα και θα πραγματοποιηθεί στο Μπιαρίτζ, με τον οικοδεσπότη της, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, θα εγκαταλείψει την θέση του επικεφαλής της Κομισιόν στις 31 Οκτωβρίου.

Κρίσιμες ώρες για τον πλανήτη: Η βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους!

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί της Παρασκευής άλλους δύο «πυραύλους άγνωστου τύπου» προς τη θάλασσα από τις ανατολικές της ακτές, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Το επιτελείο διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τα περίχωρα της Τονγκτσόν, πόλης Κανουάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και έπεσαν στη λεγόμενη Ανατολική Θάλασσα, που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση για την περίπτωση που υπάρξουν και άλλες εκτοξεύσεις», πρόσθεσε το επιτελείο.

Επρόκειτο για την έκτη δοκιμή πυραύλων αυτού του είδους από τα τέλη του Ιουλίου. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι οι εκτοξεύσεις αυτές έχουν σκοπό να στείλουν μια «προειδοποίηση» στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ λόγω των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει πάγια τα γυμνάσια αυτά γενική πρόβα εισβολής στην επικράτειά της. Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στις αρχές Αυγούστου δοκιμαστική βολή νέου όπλου, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.


Κόντρα Βόρειας και Νότιας Κορέας
Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ανεξαρτήτως βεληνεκούς. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ομιλία του χθες, επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από την ιαπωνική κατοχή (1910-1945), ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν διαβεβαίωσε ότι το όραμά του είναι να επιτευχθεί η ειρηνική επανένωση της κορεατικής χερσονήσου «ως το 2045», μολονότι η θητεία του θα ολοκληρωθεί το 2022, καθώς και ότι θέλει να συνεχιστεί και να ενταθεί ο διακορεατικός διάλογος.

Όμως βορειοκορεατική ανακοίνωση απορρίπτει την τοποθέτηση του Μουν, κατηγορεί τη Σεούλ πως ευθύνεται για το τρέχον πάγωμα των διακορεατικών συνομιλιών και της προσάπτει την αθέτηση της «ιστορικής διακήρυξης του Πανμουντζόμ». «Δεν έχουμε πλέον τίποτε να συζητήσουμε τις νοτιοκορεατικές αρχές και δεν έχουμε καμία πρόθεση να συναντηθούμε ξανά μαζί τους», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας που μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων, το KCNA.

Η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των σχέσεων με τη Σεούλ. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο Πόλεμος της Κορέας (1950-53) τερματίστηκε με την κήρυξη ανακωχής και όχι με μια συμφωνία ειρήνης.

Μουν και Κιμ συναντήθηκαν τρεις φορές από πέρυσι τον Απρίλιο, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί έκτοτε παρά τις δεσμεύσεις τους ότι θα επιδίωκαν ειρήνη και συνεργασία. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας προκάλεσαν οργή στην Πιονγκγιάνγκ, παρά ταύτα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αναμένει ότι η απευθείας διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για την αποπυρηνικοποίηση θα επαναληφθεί «εντός εβδομάδων», όπως είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ο Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share