Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα "δυνατά" ονόματα που είναι υποψήφια για την Προεδρία;

Δείτε όλα τα πιθανά σενάρια!

5 Αυγούστου 2019 13:24
Ποια είναι τα

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήρθε η ώρα να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ποια είναι όμως τα δυνατά ονόματα και τα σενάρια για την ανάδειξη του καινούριου προέδρου; Ο Προκόπης Παυλόπουλος που από το 2015 έχει αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας είναι ένα μια από τις υποψηφιότητες!

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γι’ αυτό το αξίωμα, αφού δεν προτάθηκε τελικά για Ευρωπαίος επίτροπος της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ν.∆. θα είχε τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο από τις γραμμές της, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως θα επιδιώξει στο θέμα αυτό ευρύτερες συναινέσεις με την Κεντροαριστερά.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού είχε ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου το προηγούμενο διάστημα και οι πληροφορίες υποστήριζαν πως ο Αντ. Σαμαράς, αν έφτιαχνε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, εκτός από ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, θα έπαιρνε και θέση αντιπροέδρου, όπως συνηθίζεται για τους πρώην πρωθυπουργούς. Η απόσυρση, όμως, της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Κομισιόν άλλαξε τους συσχετισμούς. Για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάι-εν δόθηκαν οι θέσεις των αντιπρόεδρων σε άλλες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι από τους πολιτικούς που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη ημέρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία ή ακόμα και από την προεδρία της Ν.∆., όχι μόνο απαντούσε όταν προκαλείτο -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ειδικά για την υπόθεση Novartis- αλλά ασκούσε και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο Αντ. Σαμαράς στήριξε τον πρωθυπουργό στην εσωκομματική κούρσα και, αν ο Μεσσήνιος πολιτικός ζητήσει να μεταβεί στην Προεδρία, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί. Μάλιστα, οι ίδιοι σημειώνουν πως ο Αντ. Σαμαράς συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να κυβερνήσει, κάτι που σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί με πολλούς βουλευτές του καλές σχέσεις.

Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής πρόεδρος είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία εδώ και καιρό έχει βάλει φρένο σε κάθε σενάριο για υποψήφιο από την κεντροδεξιά παράταξη. Από τον περασμένο Μάρτιο, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, για να σηματοδοτηθεί η ευρύτερη συναίνεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι φυσικό, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Αλλωστε, η προεδρική εκλογή είναι στις αρχές του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Οι μυημένοι, πάντως, τονίζουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα πάρει τις αποφάσεις του την κατάλληλη στιγμή, ενώ η τελική επιλογή του μπορεί να έχει να κάνει και με ένα ευρύτερο power game, όπως η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει και θα επιδιώξει στο μέλλον ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόσωπο εκτός Ν.∆.

Με τον Αντ. Σαμαρά, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ένα πρόσωπο που διχάζει, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα μπορούσε να φέρει πολωτικό κλίμα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως μέσα στην εβδομάδα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άνοιξε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Ευ. Βενιζέλο. Αφού επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τόνισε ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιμήσουν τον τίτλο του Προέδρου της ∆ημοκρατίας και προσωπικά θα δώσω τη μάχη να υποστηριχθεί και να γίνει Πρόεδρος».

Αυτό, βέβαια, που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν και το Κίνημα Αλλαγής θα στήριζε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου. Η απόφαση της Φ. Γεννηματά να μην είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι μόνο τον οδήγησε στην έξοδο, αλλά έφερε και διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην προεδρική εξίσωση πάντα βρίσκεται και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο τώρα, αλλά και το 2015. Μάλιστα, τότε, κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να τον προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου, αλλά ο ίδιος ήταν αρνητικός. Τελικά εκλέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα. Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, όμως, η ανοιχτή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη μετά το 2009 και με την παρέμβασή του να είναι παραταξιακή, έφερε πάλι στην επικαιρότητα το εν λόγω σενάριο. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όμως, όχι μόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κλείνουν και κάθε συζήτηση.

Ισχυρό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο ο Πρ. Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του. Αλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι επιτυχημένος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, αν και κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν είδαν με καλό μάτι την απόφασή του να μην υπογράψει τα Προεδρικά ∆ιατάγματα για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Οπως είναι φυσικό, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει τυχόν κόντρες εντός της κεντροδεξιάς παράταξης με φόντο τον επόμενο Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσμό θα τον κόψει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα. Αν, μάλιστα, επιλέξει πρόσωπο που δεν έχει ρίζες στην Κεντροδεξιά, τότε στο τραπέζι υπάρχουν και τα ονόματα της πρώην υπουργού Αννας ∆ιαμαντοπούλου και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 μετά από πρόταση του Ποταμιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Η Βασιλική Θάνου φεύγει, αποκομματικοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Ανοίγει ο δρόμος για αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με βάση το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή καθιερώνονται αυστηροί κανόνες για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων αναφέρεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πως σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Επομένως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη οπότε στη συνέχεια με κανονιστική πράξη θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση της κυρίας Θάνου.

Να θυμίσουμε πως ο διορισμός της στη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς από τις 10 Ιουλίου του 2017 ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 10 μέρες πριν είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε στις 3 Ιανουαρίου 2019 ο διορισμός της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναν διορισμό τον οποίον επέκρινε μόλις πριν δύο μέρες η ιστοσελίδα Neurope και την χαρακτήριζε ως ανησυχητικό παράδειγμα, καθώς με τον διορισμό της πρώην συμβούλου του Πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη θέση, πολιτικοποιήθηκε μια ανεξάρτητη αρχή.

Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι, εάν κέρδιζε στις εκλογές θα απομάκρυνε την κυρία Θάνου από αυτή τη θέση, ενώ η ίδια, μετά τη θυελλώδη συζήτηση επί της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ασυμβίβαστα που εισάγονται με την συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζουν και οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Νικόλαο Ζευγώλη καθώς και τον Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share