Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο νέος Επίτροπος στην Κομισιόν! (Video)

Ποιος είναι «ο Έλληνας των Βρυξελλών»;

18 Ιουλίου 2019 16:03
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο νέος Επίτροπος στην Κομισιόν! (Video)

Τον Μαργαρίτη Σχοινά προτείνει η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Έλληνας της Κομισιόν που έζησε από μέσα την επώδυνη διαπράγματευση του 2015 και κατάφερε να πείσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ για την αναγκαιότητα να μείνει η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ, είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου.

Με εμπειρία 29 ετών στις Βρυξέλλες, εκ των οποίων τα 26 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σχοινάς συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική γνώση. Να σας θυμίσουμε ότι και ο Τσακαλώτος μάλλον θα αναλάβει την θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ!

Γιος δημοσίων υπαλλήλων από τη Θεσσαλονίκη, με ισχυρούς δεσμούς στη Χαλκιδική, έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του να ακολουθήσει μία ευρωπαϊκή καριέρα σπουδάζοντας μετά το ΑΠΘ, στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου. Άρχισε να δουλεύει σε γραφεία Επιτρόπων και με σταθερά βήματα έφτασε μέχρι το στενό περιβάλλον του Γιούνκερ.

«Δεν ήταν φίλος του Γιούνγκερ. Έγινε μετά τη συνεργασία τους», σημείωναν από το περιβάλλον του, υπενθυμίζοντας πως ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ το διάστημα 2007 – 2009. Τότε το γαλάζιο στέλεχος, που έδινε πάντα το παρόν στις εκδηλώσεις της κεντροδεξιάς παράταξης τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ελλάδα, ασκούσε σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο την περίοδο που ο Γιούνγκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup.

Παρ’ όλα αυτά, όταν αργότερα, ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής, τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε τοποθετήσει επικεφαλής της task force. Από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε., ο Σχοινάς διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία όλες τις “πολυκρίσεις”, όπως τις ονόμασε ο Γιούνγκερ, μεταξύ των οποίων και τη σύνθετη διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Κατά κοινή ομολογία θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην πρόσφατη ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά για τη φιλοσοφία που διαπνέει την πολιτική του διαδρομή: «Η πορεία από τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο, μέχρι το βήμα αυτό, μου πήρε περίπου 35 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ». Για 30 χρόνια πάντως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσπάθησε να υπηρετήσει τα αξιώματα που κατέλαβε στην Ευρώπη προωθώντας, παράλληλα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου, είχε κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η χώρα μας όμως δεν θα πάρει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και γι' αυτό το συγκεκριμένο σενάριο δεν τελεσφόρησε.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Κομισιόν: Εξελέγη πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Ποια είναι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ Άλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και μάλλον αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την Καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.

Το 2014 όλοι πίστευαν ότι η Καγκελάριος θα της ανέθετε το υπουργείο Υγείας. Η ίδια ωστόσο είχε μεγαλύτερες – και πιο διεθνείς – φιλοδοξίες. Ζήτησε επιτακτικά το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο όμως δεν συνεχίστηκαν οι προηγούμενες επιτυχίες της. Η ίδια υποστήριζε πάντα την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όμως την εξέθεσαν κατ΄ επανάληψη. Κακή συντήρηση, ελλείψεις και διοικητικές δυσλειτουργίες την έφεραν συχνά στην – αρνητική – επικαιρότητα και το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους. Αν προστεθεί σε αυτό και η κατηγορία για λογοκλοπή στο διδακτορικό της, από την οποία τελικά απαλλάχθηκε, θα έλεγε κανείς ότι η δημόσια εικόνα της ενδεχόμενης Προέδρου της Επιτροπής έχει τα τελευταία χρόνια – αν μη τι άλλο – σκιές.

Εκτός από την Ομοσπονδιακή Προεδρία – στην οποία λέγεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ προωθούσε παλιότερα τους πιθανούς δελφίνους του CDU – το όνομά της έχει κατά καιρούς ακουστεί για πολλές θέσεις: για το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και πρόσφατα για την θέση του Γερμανού Επιτρόπου. Η κυρία Μέρκελ θα την προτιμούσε ενδεχομένως και ως διάδοχό της στο κόμμα, αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη δεν επέτρεψε στα σχέδιά της να προχωρήσουν. Οι φίλοι της Γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ».

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την ‘Άνγκελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share