Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κομισιόν: Εξελέγη πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Ποια είναι η Γερμανίδα πολιτικός;

16 Ιουλίου 2019 21:06
Κομισιόν: Εξελέγη πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Ποια είναι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ Άλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και μάλλον αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την Καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.

Το 2014 όλοι πίστευαν ότι η Καγκελάριος θα της ανέθετε το υπουργείο Υγείας. Η ίδια ωστόσο είχε μεγαλύτερες – και πιο διεθνείς – φιλοδοξίες. Ζήτησε επιτακτικά το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο όμως δεν συνεχίστηκαν οι προηγούμενες επιτυχίες της. Η ίδια υποστήριζε πάντα την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όμως την εξέθεσαν κατ΄ επανάληψη. Κακή συντήρηση, ελλείψεις και διοικητικές δυσλειτουργίες την έφεραν συχνά στην – αρνητική – επικαιρότητα και το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους. Αν προστεθεί σε αυτό και η κατηγορία για λογοκλοπή στο διδακτορικό της, από την οποία τελικά απαλλάχθηκε, θα έλεγε κανείς ότι η δημόσια εικόνα της ενδεχόμενης Προέδρου της Επιτροπής έχει τα τελευταία χρόνια – αν μη τι άλλο – σκιές.

Εκτός από την Ομοσπονδιακή Προεδρία – στην οποία λέγεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ προωθούσε παλιότερα τους πιθανούς δελφίνους του CDU – το όνομά της έχει κατά καιρούς ακουστεί για πολλές θέσεις: για το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και πρόσφατα για την θέση του Γερμανού Επιτρόπου. Η κυρία Μέρκελ θα την προτιμούσε ενδεχομένως και ως διάδοχό της στο κόμμα, αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη δεν επέτρεψε στα σχέδιά της να προχωρήσουν. Οι φίλοι της Γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ».

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την ‘Άνγκελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.

ΔΝΤ: Παραιτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ!

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπέβαλλε την παραίτησή της από την γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μία νέα εποχή για το Ταμείο ξεκινά.

Η παραίτησή της θα τεθεί σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Ιουλίου η Λαγκάρντ προτάθηκε να γίνει η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν παραιτήθηκε όμως άμεσα από το ΔΝΤ, δεδομένου ότι υπήρχε αβεβαιότητα για το αν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδεχόταν τον διορισμό της ίδιας και των άλλων υποψηφίων για τα κορυφαία αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Υποψήφιος για την διαδοχή της είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, υποψήφιοι για να αναλάβουν το τιμόνι του ΔΝΤ είναι οι εξής:

– Μάρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Bank of England, Καναδός στην καταγωγή, με βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα επίσης.

– Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με καταγωγή από τη Βουλγαρία.

– Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

– Μάριο Ντράγκι, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, με ιταλική καταγωγή.

– Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η θητεία του λήγει τον Δεκέμβριο.

– Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι υπεύθυνο για την εκλογή του νέου του γενικού διεύθυντή. Το συμβούλιο απαρτίζεται από 24 μόνιμα μέλη, που εκλέγονται από κάθε χώρα μέλος, ή από ομάδες χωρών.

Στο παρελθόν, οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές προτείνονταν από τους εκτελεστικούς διευθυντές. Ωστόσο, το 2011, οι κυβερνήτες του ΔΝΤ – εκπρόσωποι από τις διαφορές χώρες μέλη του Ταμείου, που είναι συνήθως υπουργοί Οικονομικών ή κυβερνήτες κεντρικών τραπεζών – μπορούν επίσης να υποβάλουν ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Μόλις το Εκτελεστικό Συμβούλιο καταλήξει σε μια λίστα των τριών επικτρατέστερων υποψηφίων, αυτά τα άτομα περνάνε από συνέντευξη και αξιολογούνται από τα 24 μέλη, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόσωπο, που πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share